Shutterstock

Kødædende planter dræber konkurrenter

Kødædende planter lever som regel af insekter og edderkopper og kun i ganske sjældne tilfælde større dyr. Men nu har forskere opdaget en særlig kødædende plante, der har fået ny livret som led i en snedig overlevelsesstrategi.

Af verdens ca. 400.000 plantearter er der under tusind, som lever af dyr. Byttet er som regel insekter og edderkopper, som de kødædende planter fordøjer ved at opløse dem med enzymer.

Den særlige evne giver planterne et tilskud af næringsstoffer og gør dem i stand til at leve i næringsfattig jord i fx moser og sumpe.

Indimellem kan større dyr som mus, frøer eller fugleunger havne i planternes fælder, men biologerne har hidtil anset det for at være sjældne tilfældigheder.

Når den kødædende kandebærer fanger en salamander, får planten både et livsvigtigt kosttilskud og slipper af med en konkurrent.

© Patrick D. Moldowan

Plante fanger hvirveldyr i dødsfælde

Nu har canadiske forskere opdaget, at det kan være mere end det. I sumpene i naturparken Algonquin i provinsen Ontario vokser en såkaldt kandebærer, som har stor succes med at fange hvirveldyr.

Som navnet antyder, har planten et særligt blad formet som en kande, der er fyldt af en blanding af regnvand og de enzymer, planten udskiller.

Indersiden af kandebladet er helt glat, og det gør det næsten umuligt at komme op igen for et bytte, der er faldet i fælden.

Forskerne undersøgte alle kandebærere i en mose i naturparken og blev overraskede over at finde rester af salamandere i hele 20 procent af dem.

To fluer med ét smæk

I mange af planterne var der endda rester af flere salamandere, typisk på størrelse med en menneskefinger.

Biologerne mener, at de store byttedyr især giver kandebærerne et vigtigt tilskud af kvælstof, som jorden i mosen er fattig på. Desuden tyder opdagelsen på, at der kan være endnu mere på spil for planterne.

Salamandere lever af insekter, som kandebærerne ellers kunne få glæde af. Ved at fange salamanderne får planterne dermed ikke bare et solidt måltid, de slipper også af med en konkurrent.

Vidste du, at er flere giftige planter i Danmark? Læs her om Danmarks giftige planter