Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tobacco plants
Naturen - Planter

Hvorfor producerer tobaksplanten egentlig nikotin?

Nikotin er jo afhængighedsskabende, så mindsker det ikke chancen for overlevelse?

Nikotin stimulerer rigtigt nok pattedyrs hjerner, og det er en af de primære årsager til den afhængighed, som tobaksrygning medfører. Dette gælder dog kun nikotin i små koncentrationer.

Tobaksplanten er faktisk meget afhængig af sin nikotin, som den producerer for at beskytte sig mod planteædende insekter. Nikotin er nemlig et såkaldt alkaloid, det vil sige et kvælstofholdigt, organisk stof, der virker som en stærk nervegift i mennesker og andre dyr.

Lignende giftige alkaloider er morfin og stryknin. Nikotin har derfor tidligere været brugt som insektgift til bekæmpelse af planteædende insekter, og i dag bliver der da også stadig brugt såkaldte nikotin-derivater, fx imidacloprid.

Nikotin-alkaloider findes i øvrigt ikke kun i tobaksplanter, men også i mindre mængder i andre plantearter af natskyggefamilien, blandt andet tomater, kartofler og auberginer, samt i kokaplantens blade.

Nikotin er dog ikke tobaksplantens eneste overlevelsesstrategi. Planten øger således sin chance for at blive spredt, ved at dens blomster – modsat andre planters blomster – springer ud om aftenen og udsender meget kraftige dufte om natten, hvilket tiltrækker natsommerfugle.

Nikotin, der bliver dannet i rødderne og siden koncentreres i bladene, udgør ca. tre procent af tobaksplantens tørvægt.

Læs også:

Kroppen

Ansigtet er dit stærkeste våben

15 minutter
Hvad er de største trusler mod menneskeheden?
Mennesket

STEM: Hvad er de største trusler mod menneskeheden?

10 minutter
Miljø

Hjælp naturen: Undgå at smide disse plastikprodukter på gaden

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul