Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Planter skal vaccineres mod virus

Tyske forskere har opfundet en metode, som kan vaccinere planter, og derved styrke deres naturlige forsvar. I et forsøg med tobaksplanter kunne 90% af de vaccinerede planter bekæmpe virussen.

Shutterstock

Planter bliver ligesom dyr og mennesker ofte angrebet af virus, og det kan gå hårdt ud over det udbytte, landbruget får ud af afgrøderne.

Nu har et forskerhold fra universitetet MLU i Tyskland opfundet en metode, som kan vaccinere planterne, så deres naturlige forsvar mod virus forstærkes.

Planternes eget forsvar består af enzymer, der virker som små sakse, som klipper virussens såkaldte rna-molekyler i mindre stykker.

De små bidder af rna kobles herefter sammen med særlige proteiner, som bruger dem til at identificere den angribende virus, så planten kan forstærke sit modangreb.

VACCINE er en metode til at styrke immunforsvaret, så det bliver bedre til at identificere og nedkæmpe en angribende mikrobe.

Tobaksplanter giver lovende resultater

Desværre er plantens strategi ikke altid effektiv, fordi det langtfra er alle bidderne af rna, der virker lige godt. Faktisk er det kun en håndfuld blandt flere tusind, som giver den optimale effekt.

I laboratoriet efterlignede forskerne et virusangreb på planteceller og fandt frem til de rna-bidder, som fungerede bedst. Herefter brugte de dem til at vaccinere tobaksplanter ved at sprøjte dem på planternes blade.

Da planterne senere blev udsat for et angreb af den samme virus, kunne 90 pct. af dem nedkæmpe fjenden.

En ny metode gør det muligt at fremstille målrettede vacciner mod plantevirus. Vaccinerne skal bare sprøjtes på planternes blade, for at de kan optage dem.

© Markus Scholz/MLU

Det nye resultat er især lovende, fordi metoden giver mulighed for hurtigt at fremstille målrettede vacciner mod forskellige virus og tilpasse vaccinerne, når virusserne muterer.

I dag kan planter ved hjælp af genmodifikation gøres immune over for bestemte virus, men den metode mister sin effekt, når virusserne muterer.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul