Shutterstock

Potteplanter renser indeklimaet

Forskere har nu genmanipuleret den almindelige potteplante guldranke, så den kan nedbryde kræftfremkaldende giftstoffer som kloroform og benzen fra indeklimaet.

Genetisk manipulerede planter kan nu rense luften i vores huse for kræftfremkaldende giftstoffer.

Forskere fra University of Washington i USA har gen­manipuleret have- og potteplanten guldranke, så den er i stand til at optage mikroskopiske partikler af stofferne kloroform og benzen, som almindelige luftfiltre ikke kan opfange.

Kloroform findes især i områder, hvor der ­tilsættes klor i drikkevandet. Benzen er der størst risiko for i huse, som er bygget ­sammen med en garage, hvor dampe slipper ud fra biler og plæneklippere.

En blanding mellem plante og pattedyr

Forskernes plante minder om en ­hybrid mellem guldranke og et pattedyr. Det ekstra gen, planten har fået, er en syntetisk efter­ligning af et gen, som findes hos alle pattedyr, ­inklusive mennesket.

Hos os er genet aktivt i leveren, hvor det sørger for produktionen af et protein, der nedbryder kloroform og benzen til harmløse stoffer. Men fordi det kun er aktivt i leveren, ­beskytter det os ikke mod giftstofferne, når vi indånder dem.

Forskerne testede den nye hybrid i ­laboratoriet, hvor den blev sat i et lufttæt glasrør, som blev tilført de to giftstoffer.

Et forskerhold har genmanipuleret stueplanten guldranke, så den nedbryder kloroform og benzen til harmløse stoffer, som den bruger til sin vækst.

© Mark Stone/University of Washington

Efter tre dage var koncentrationen af kloroform faldet med 82 procent, og efter seks dage var stoffet helt væk. Med benzen gik det lidt langsommere, men koncentrationen var dog faldet med 75 procent efter otte dage.

Forskerne vil nu forsøge at tilføre planten flere gener, så den kan nedbryde andre ­giftige stoffer, fx formaldehyd, som frigives til indeklimaet fra blandt andet tobaksrøg og laminerede møbler og gulve.