Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Potteplanter renser indeklimaet

Forskere har nu genmanipuleret den almindelige potteplante efeu, så den kan nedbryde kræftfremkaldende giftstoffer som kloroform og benzen fra indeklimaet.

Shutterstock

Genetisk manipulerede planter kan nu rense luften i vores huse for kræftfremkaldende giftstoffer.

Forskere fra University of Washington i USA har gen­manipuleret have- og potteplanten efeu, så den er i stand til at optage mikroskopiske partikler af stofferne kloroform og benzen, som almindelige luftfiltre ikke kan opfange.

Kloroform findes især i områder, hvor der ­tilsættes klor i drikkevandet. Benzen er der størst risiko for i huse, som er bygget ­sammen med en garage, hvor dampe slipper ud fra biler og plæneklippere.

En blanding mellem plante og pattedyr

Forskernes plante minder om en ­hybrid mellem efeu og et pattedyr. Det ekstra gen, planten har fået, er en syntetisk efter­ligning af et gen, som findes hos alle pattedyr, ­inklusive mennesket.

Hos os er genet aktivt i leveren, hvor det sørger for produktionen af et protein, der nedbryder kloroform og benzen til harmløse stoffer. Men fordi det kun er aktivt i leveren, ­beskytter det os ikke mod giftstofferne, når vi indånder dem.

Forskerne testede den nye hybrid i ­laboratoriet, hvor den blev sat i et lufttæt glasrør, som blev tilført de to giftstoffer.

Et forskerhold har genmanipuleret stueplanten efeu, så den nedbryder kloroform og benzen til harmløse stoffer, som den bruger til sin vækst.

© Mark Stone/University of Washington

Efter tre dage var koncentrationen af kloroform faldet med 82 procent, og efter seks dage var stoffet helt væk. Med benzen gik det lidt langsommere, men koncentrationen var dog faldet med 75 procent efter otte dage.

Forskerne vil nu forsøge at tilføre planten flere gener, så den kan nedbryde andre ­giftige stoffer, fx formaldehyd, som frigives til indeklimaet fra blandt andet tobaksrøg og laminerede møbler og gulve.

Læs også:

Sollys på et blad - fotosyntese
Planter

Fotosyntese er livets brændstof

8 minutter
Grøn fluesvamp - giftige svampe
Planter

Top 5: Hvilken svamp er giftigst?

3 minutter
Selvlysende svampe 17/2014
Planter

Video: Se selvlysende svampe ulme i skovbunden

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul