Fik ideen fra sin 3-årige søn
Ideen om at bruge droner til bestøvning er ikke ny.
En af forskerne bag dronen – Eijiro Miyako, som er kemiker ved Japan Advanced Institute of Science and Technology – byggede allerede i 2017 en drone udstyret med klistrede hestehår på undersiden. Når dronen fløj fra blomst til blomst skulle hestehårene fragte pollen på samme måde som en bi. Men metoden viste sig at være for hårdhændet for blomsterne, som tog skade.
Miyako kom på den nye sæbeboble-løsning, da han legede med sin 3-årige søn i en park. Sæbeboblerne landede på sønnens hoved, og det gik det op for Miyako, at de kunne fungere som de perfekte, blide pollenfartøjer.
Miyako og hans kolleger testede en række vaskemidler for at finde et, der gjorde mindst mulig skade på bestøvningsprocessen, hvor pollenfrøene spirer på bomsternes støvfangere, inden de sender sædceller ned til planternes frøanlæg.
Efter laboratorie-eksperimenter rykkede forskerne processen ud i en frugthave, hvor de lod tre pæretræer bestøve med de pollenfyldte bobler.
16 dage senere kunne holdet fremvise ansatser til frugt af samme kvalitet, som hvis blomsterne var blevet bestøvet med hånden. Derefter installerede de bobleblæseren på en drone, som fløj i et forprogrammeret mønster over pæretræerne, og efter justeringer af højde og hastighed var Miyako i stand til at bestøve 90 procent af frugtplantagens blomster.
Det viste sig desuden, at der krævedes ganske lidt pollen med sæbeboble-metoden. Hvor en fjerbørste kræver 1800 milligram pollen per blomst, behøver boblerne kun 0,06 milligram, sandsynligvis fordi mindre pollen går til spilde i overførslen. Det kan spare landmænd mange pollen og derved også være en økonomisk fordel.