Eijiro Miyako / Japan Advanced Institute of Science and Technology

Sæbebobler bestøver blomster

Verdens insekter er truede, men nu har japanske forskere bygget en drone, som kan bestøve frugttræer og blomster for os – med sæbebobler.

Mens vilde insekter uddør flere steder i verden, leder landmænd efter nye måder at bestøve deres afgrøder på. Mange steder bestøver man hver eneste blomst med hånden, mens andre landbrug bruger store pollensprøjtende vogne eller endda erstatningsinsekter.

Men i fremtiden kan sæbebobler måske gøre arbejdet for dem.

Et hold japanske forskere har nemlig opfundet en ny type drone, som er i stand til at bestøve frugttræer ved at blæse pollenfyldte sæbebobler over dem.

Metoden skulle være lige så effektiv som alternativerne – med undtagelse af bier, som stadig er klodens suverænt mest effektive bestøvere.

Med en drone-fart på 2 m/s og en højde over blomsterne på 2 meter, kunne de japanske forskere bestøve 90 procent af deres test-planter med sæbebobler.

© Eijiro Miyako / Japan Advanced Institute of Science and Technology

Fik ideen fra sin 3-årige søn

Ideen om at bruge droner til bestøvning er ikke ny.

En af forskerne bag dronen – Eijiro Miyako, som er kemiker ved Japan Advanced Institute of Science and Technology – byggede allerede i 2017 en drone udstyret med klistrede hestehår på undersiden. Når dronen fløj fra blomst til blomst skulle hestehårene fragte pollen på samme måde som en bi. Men metoden viste sig at være for hårdhændet for blomsterne, som tog skade.

Miyako kom på den nye sæbeboble-løsning, da han legede med sin 3-årige søn i en park. Sæbeboblerne landede på sønnens hoved, og det gik det op for Miyako, at de kunne fungere som de perfekte, blide pollenfartøjer.

Sæbeboblemaskinen under det ubemandede luftfartøj (UAV) – dvs. dronen – producerede særligt tykke sæbebobler, der ikke poppede i luften, inden de landede på planternes støvfang.

© Eijiro Miyako / Japan Advanced Institute of Science and Technology

Miyako og hans kolleger testede en række vaskemidler for at finde et, der gjorde mindst mulig skade på bestøvningsprocessen, hvor pollenfrøene spirer på bomsternes støvfangere, inden de sender sædceller ned til planternes frøanlæg.

Efter laboratorie-eksperimenter rykkede forskerne processen ud i en frugthave, hvor de lod tre pæretræer bestøve med de pollenfyldte bobler.

16 dage senere kunne holdet fremvise ansatser til frugt af samme kvalitet, som hvis blomsterne var blevet bestøvet med hånden. Derefter installerede de bobleblæseren på en drone, som fløj i et forprogrammeret mønster over pæretræerne, og efter justeringer af højde og hastighed var Miyako i stand til at bestøve 90 procent af frugtplantagens blomster.

Det viste sig desuden, at der krævedes ganske lidt pollen med sæbeboble-metoden. Hvor en fjerbørste kræver 1800 milligram pollen per blomst, behøver boblerne kun 0,06 milligram, sandsynligvis fordi mindre pollen går til spilde i overførslen. Det kan spare landmænd mange pollen og derved også være en økonomisk fordel.