Ifølge de seneste tal fra den årlige rapport Statistical Review of World Energy, lå Europas samlede forbrug af naturgas i 2020 på 541 milliarder m3, hvilket svarer til forbruget i 250 millioner husstande.
60 procent af den gas, dvs. 321 milliarder m3, blev importeret fra lande uden for Europa.
Populariteten bunder i, at flere lande i Europa, bl.a. Tyskland, satser på naturgas som brobygger fra forurenende kulkraftværker og uønsket atomkraft til et 100 pct. grønt energisystem, der først er klar om årtier.
Rusland opvarmer Europa
Mens Europa importerer, så er Rusland omvendt verdens største eksportør af naturgas fra enorme produktionsfelter i det vestlige Sibirien.
Rusland sendte i 2020 hele 238 milliarder m3 gas gennem rørledninger – primært til Europa, hvor russisk gas dækker to tredjedele af importen.
Europas store gasimport skyldes, at langt de fleste af landenes egne reserver allerede er udvundet.
Norge har de største reserver og står for ca. halvdelen af Europas egenproduktion. I 2020 udvandt nordmændene i alt 111 milliarder m3 fra felterne i Norskehavet.
Men det kan ikke blive ved.
Statistical Review of World Energy viser, at Norge kun har gas frem til 2033 med den nuværende produktion.
De næststørste europæiske reserver ligger i Ukraine, men de vil kun sikre forsyningerne i få år ekstra. Dermed er Europa stærkt afhængig af gas fra Rusland, hvis reserver er klodens største og 30 gange større end Norges.
De næste lande på listen over forekomster er Iran, Qatar og Turkmenistan.