Oil well

Hvordan dannes olie?

Jeg har hørt, at olie kun dannes i et olievindue. Hvad er det egentlig?

Olien i undergrunden er ofte dannet med alger som udgangspunkt, men før algerne ender som olie, kræver det, at en række specielle forhold er til stede.

Oliedannelse kræver to ting. For det første skal organisk materiale begraves i et iltfrit sediment. Hvis der er ilt, er der nemlig også dyr, som nedbryder det organiske materiale, og så kommer der ingen olie. For det andet skal materialet udsættes for både et tryk og varme. Det sker ved, at der aflejres yderligere sediment ovenpå.

Geologerne taler om et olievindue bestemt af den såkaldte geotermale gradient. Den geotermale gradient fortæller, hvor meget temperaturen stiger, når man går 100 meter ned i jorden. For at danne olie skal gradienten ligge mellem 1,8 °C og 5,5 °C pr. 100 meter. Den tunge råolie dannes ved de laveste temperaturer og tryk, for eksempel 40 °C i 1000 meters dybde.

Når olien er færdigdannet, skal den flytte sig til en anden bjergart, idet de bjergarter, der kan danne olie, er meget massive lersten og skifre, som olien ikke kan pumpes ud af. Olie er imidlertid lettere end den omgivende stenmasse og bevæger sig derfor mod jordoverfladen. For at undgå, at olien fordamper, må den porøse bjergart dog have et låg, fx et lerlag.

Læs også:

Råstoffer

Synker jorden ikke sammen, når vi pumper olien op?

1 minut
Deepwater Horizon in flames
Råstoffer

Miljøkatastrofe: Olien fossede ud

3 minutter
Råstoffer

Hvorfor er der så meget olie i Mellemøsten?

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!