Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Orange-gas-cylinder
© Shutterstock
Naturen - Råstoffer

Hvorfor transporteres benzin og gas i cylindre?

“Ville man ikke udnytte pladsen bedre, hvis man brugte firkantede tanke?”

Der er flere gode grunde til at transportere fx mælk, benzin og flydende kvælstof i runde tanke. Den vigtigste er, at en cylinder er meget stærk, populært sagt fordi trykket fordeler sig meget jævnt i en rund konstruktion. En firkantet tank ville være mere rummelig, men til gengæld er den ikke det, teknikerne kalder trykneutral. Kommer en firkantet tank under tryk, har den en tendens til at rette sig ud, så den netop nærmer sig den runde facon. Den stærkeste konstruktion ville være en kugle, men den rummer ikke så meget – en cylinderformet tank er derfor et godt kompromis mellem styrke og rummelighed. Da runde tanke fordeler vægten og trykket godt, behøver de heller ikke at være så tykke, og dermed bliver tankens vægt ikke så stor. Fx er tanken på en mælkebil typisk ikke mere end tre mm tyk. Tanken på biler, der kører med gas under tryk, er dog langt tykkere.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul