Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rav, fossiler

Rav lapper evolutionens huller

Hvordan så dinosaurfjer og giftige urtidsblomster ud? Ravfossiler giver forskere en unik chance for at besvare nogle af evolutionens svære spørgsmål.

Shutterstock

Harpiks: Træsaft gemmer biologiske prøver i detaljerig 3D

Et skadet træ heler såret med olieholdige såkaldte terpener, der bliver til harpiks, når de reagerer med ilt. Efter 30-50 mio. år uden ilt og under tryk bliver harpiks til ægte rav – et vindue til fortiden, der bevarer fossiler, som de så ud, da de levede.

Alamy/ImageSelect

Dinosaur: Ultraviolet lys røber dinosaurs dødsøjeblik

Rav lyser op i uv-lys, så linjer fra harpiksens aflejring bliver tydelige. Rolige linjer i et ravfund af en 3,5 centimeter lang hale fra en såkaldt coelurosaur tyder på, at fjer og knoglestump er endt i harpiksen, efter at
dinosauren døde.

Royal Saskatchewan Museum/R.C. McKellar

Øgler: Ravsamling rykker kamæleonens oprindelse

Sammenligning og datering af ravfossiler i en samling kan afsløre, hvor og hvornår øgler fik deres skæl, kløer og trædepuder. 12 fund af øgler i rav har fx rykket kamæleonens opståen 78 mio. år tilbage i tiden og afsløret, at arten ikke havde de todelte fødder for 99 mio. år siden.

David Grimaldi

Planter: Giftig blomst beviser planters udbredelse i urtiden.

Planter forgår i jord, men rav kan bevare urtidsblomster. Fund af blomsten Strychnos electri er bevis på, at den store plantegruppe asterider, fx lyng og hortensia, var i Amerika for 20-40 mio. år siden. Blomsten er beslægtet med stryknintræet.

George Poinar

Mitter: Uheldige insekter demonstrerer fortidens parringsteknik

Nogle ravfund giver et glimt af fortidsdyrs adfærd. For to uheldige mitter endte parringen i harpiks og vidner om, at insekterne for millioner af år siden parrede sig anderledes end i dag. Mitter parrer sig nu som regel ende mod ende, uden kropskontakt.

David Penney

3d-print: Uddøde dyr genoplives i printeren

Rav kan røntgen- og CT-skannes, så forskere kan lave 3D-modeller i computeren eller printe fossilerne, så de kan studeres større, i flere detaljer og uden ravets urenheder. Fx var denne gekkos knoglestruktur et missing link mellem andre fund og nutiden.

David Grimaldi, Ed Stanley/AMNH

Fugle: Velbevaret fugleunge kaster lys over uddød undergruppe

I 2017 fandt forskere fossilet af en stort set intakt fugleunge i rav. Fundet giver den mest detaljerede beskrivelse af den store fuglegruppe Enantiornithes, der blev født med fjer på hale og vinger og havde kæber og tænder. De uddøde med dinosaurerne.

Læs også:

Zwart gat in het heelal
Sorte huller

Sandt eller falsk: Er et sort hul virkelig et hul?

2 minutter
Naturen

Gæt en mikroskopi

0 minutter
Naturen

TEST DIG SELV: Hvad forestiller billedet?

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul