Shutterstock
Dreng slår smut

Sådan ser den optimale smutsten ud

Undersøgelse viser, at du ikke skal gå efter de flade sten, hvis du er på jagt efter det mest spektakulære smut.

Vil du imponere dine omgivelser med et smut udover det sædvanlige, så viser en ny undersøgelse, at du ikke nødvendigvis skal gå efter en tynd, flad sten.

Takket være en avanceret matematisk model har forskere nemlig fundet ud af, at tungere, ukurante sten har en tendens til at hoppe mere på vandet, end deres flade artsfæller.

Helt konkret bevæger de sig højere op i luften, når først de er sendt afsted ud over vandet.

“Prøv med en kartoffelformet sten. Resultatet bliver ofte ganske morsomt, når tungere sten tages i brug,” siger Dr. Ryan Palmer, som er matematiker ved University of Bristol i Storbritannien.

Formen er altafgørende

Sammen med sin kollega, professor Frank Smith fra University College London, har Dr. Ryan Palmer regnet sig frem til, at der er en sammenhæng mellem stens vægt, krumningen på disse samt deres evne til at slå smut hen over havoverfladen.

Er der tilstrækkelig krumning på stenen, vil den i modsætning til andre tungere sten blive slynget ud af vandet, i stedet for at synke til bunds.

Årsagen er, at den med sin kartoffelagtige form hele tiden rammer vandet i forskellige positioner, hvilket skaber et tryk, som i sidste ende er med til at sende stenen ud af vandet.

“Tungere sten har det med at blive slynget højt op i luften en enkelt gang, i modsætning til lettere sten som ofte hopper flere gange undervejs,” siger Palmer og tilføjer:

“Det er faktisk ret tilfredsstillende, når det lykkes.”

Udover at levere tips og tricks til smut-entusiaster, så kan undersøgelsen ifølge The Guardian også gøre forskere klogere på, hvordan is ophober sig på flyvinger, samt hvilke kræfter der er på spil, når flyvemaskiner lander på vand.