Set på film: Kunne megalodon stadig være i live?

Filmen “The Meg” handler om gigantiske fortidshajer, som har overlevet til i dag ved at gemme sig i dybhavet. Ville det overhovedet være muligt?

© Landmark Media/ImageSelect

I Hollywood-filmen “The Meg” fra 2018 dukker fortidshajen megalodon pludselig op i Marianergraven i Stillehavet, hvor den først angriber dybhavsforskere og siden tager for sig af badegæsterne på en kinesisk strand.

Og i filmens efterfølger – “Meg 2: The Trench” med premiere i 2023 – er monsterhajen igen på spil, 3,6 millioner år efter, at videnskaben egentlig havde regnet den for uddød.

Megalodon er ikke fri fantasi, men den største haj, som nogensinde har levet. Vurderet ud fra tændernes størrelse kunne den blive op til 18 meter lang.

I filmene er hajen op mod 25 meter, hvilket altså er noget af en overdrivelse.

Men ellers ligner filmhajen nogenlunde videnskabens billede af megalodon: En forvokset udgave af hvidhajen, dog med et lidt bredere og mere kompakt hoved.

Dybhavet er for koldt

Til gengæld er filmenes bærende idé – at megalodon har overlevet i dybhavet til i dag – helt umulig.

Megalodon levede på relativt lavt vand med høje temperaturer. Den førende teori om hajens uddøen er netop, at klimaændringer afkølede havene, hvilket ikke passede til dens levevis.

At kæmpehajen skulle være fortrukket til det endnu koldere dybhav er derfor utænkeligt. Den ville ikke kunne overleve på store havdybder, hvor iltindholdet er meget lavere, og hvor der heller ikke er byttedyr nok – beregninger viser, at megalodon dagligt måtte æde over et tons føde for at holde sin kropstemperatur på 35-40 grader.

Filmhajen stikker af fra virkeligheden

Kæmpehajen i “The Meg” ligner den virkelige megalodon, men den passer ikke til livet i dybhavet.

Hajen er for hurtig

Hajer findes ned til omkring 4000 meters dybde, og jo dybere de lever, desto lavere er deres stofskifte og dermed også deres bevægelser. I filmen lever hajen langt dybere, men er lynhurtig.

1

Kroppen er for stor

Filmhajen måler 25 meter, men når en lille bestand af store dyr bliver isoleret i et lille område, skrumper de typisk i størrelse. Havde megalodon overlevet i dybet i mio. af år, var den blevet meget mindre.

2

Øjnene er forkerte

I dybhavet er der næsten helt mørkt, hvilket kan trække evolutionen i to retninger. Enten burde hajen helt have mistet synet eller have fået ekstremt store øjne for at udnytte det sparsomme lys.

3
© Claus Lunau