Stofferne er overført gennem den fiskemel, som indgår i foderet til hønsene.
PFAS er det overordnede navn for tusindvis af menneskeskabte, kemiske fluorstoffer, som er blevet brugt i en lang række industrier og produkter. De bliver også kaldt "evighedskemikalier", fordi de er meget svære at nedbryde.
Stofferne er mistænkt for at føre til en lang række forskellige sygdomme. Det er blandt andet leverskader, kræft og fertilitetsproblemer.
I pressemeddelelsen skriver DTU Fødevareinstituttet, at det særligt er børn i alderen fire til ni år, der spiser mere end 2,5 økologiske æg om ugen, som er i risiko for at få for meget af de uønskede stoffer.
Det skyldes, at børn hurtigere når grænsen for et sikkert indtag af de skadelige stoffer, fordi PFAS også kommer fra mange andre kilder og fødevarer.
Det er børn mellem fire til ni år, der er blevet regnet på i undersøgelsen, men det er klart, at indtaget hos yngre børn vil være lige så problematisk.
Nedsat fødselsvægt
"Der er ikke nogle akutte effekter forbundet med PFAS, men hvis man over lang tid og gennem mange år indtager PFAS, så vil det have nogle uønskede effekter," siger Kit Granby.
"Eksempelvis vil børn have mindre respons på børnevaccinationerne, og der kan være forhøjet kolesterol og nedsat fødselsvægt."
DTU Fødevareinstituttet vurderer, at problemet med PFAS i økologiske æg kan løses ved at give hønsene noget andet foder.
Økologiske æg bliver på hylderne hos Coops butikker, selv om der er blevet konstateret skadelige PFAS-stoffer i æg hos flere leverandører.
Det oplyser koncernen til Ritzau.
Koncernen, der blandt andet har SuperBrugsen, Irma og Kvickly under sig, har haft kontakt til sine leverandører af økologiske æg og sikret, at niveauet af PFAS ikke overstiger det tilladte niveau.
Det har man gjort, efter at resultaterne af en stor undersøgelse mandag er blevet offentliggjort.
Brancheforeningen Danske Æg, der repræsenterer cirka 90 procent af producenterne, er i tæt dialog med foderstofbranchen. Det oplyste foreningen tidligere mandag.
- Nu laver vi et stop for brugen af fiskemel, så forbrugerne også på den korte bane kan være trygge ved økologiske æg, og så kigger vi naturligvis på en permanent løsning, sagde Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Danske Æg.