Skjult underverden med bizarre væsener fundet under havets bund

For første gang nogensinde har forskere skrællet havbundens skal af - og her findes dyr og planter, verden aldrig har set før.

Undervandsrobottens opdagelser viser, nogle dyr tilsyneladende lever både over og under havbunden.

© Shutterstock

Forskere bliver ved med at pille nye lag af livet på vores planet, som var det et endeløst løg.

Senest har forskere ombord på et fartøj fra Schmidt Ocean Institute brugt en undervandsrobot til at fjerne et stykke af havbundens skal i det dybe, mørke Stillehav.

Da robotarmen gravede sig vej gennem havbunden ud for Panamas stillehavskyst, dukkede en hidtil ukendt underverden frem.

Skjult under såkaldte hydrotermiske kilder fandt forskerne fra Universität Wien et blomstrende økosystem, der sprudlede med liv, som aldrig er set før.

Hydrotermiske kilder er steder på havbunden, hvor varmen fra Jordens indre strømmer op gennem havbunden. Det kan sammenlignes lidt med vulkaner på Jordens overflade.

Hydrotermiske kilder blev opdaget i 1977, men siden har ingen tænkt på at kigge ned under havets varme kilder - indtil nu.

"Denne virkelig bemærkelsesværdige opdagelse af et nyt økosystem, skjult under et andet økosystem, giver nye beviser på, at der findes liv utrolige steder," siger Jyotika Virmani, der er direktør for Schmidt Ocean Institute, i en pressemeddelelse.

Dyrisk mistanke bekræftet

Miljøet omkring hydrotermiske kilder virker ikke umiddelbart gæstfrit med kogende varmt vand, der er så fyldt med partikler og metaller, at det ligner sort røg, spruttende op fra havbunden som en form for underjordisk skorsten.

Alligevel havde forskerne en tese om, at dyr dybt nede på havbunden bevæger sig frem og tilbage mellem havbundens over- og underflade gennem de hydrotermiske kilder.

For at finde ud af om kilderne fungerer som en tunnel for nogle dyr placerede forskerne en række netkasser over kilderne på havbunden. Da forskerne fjernede kasserne igen, opdagede de ukendte dyr, der levede under overfladen og sporadisk bevægede sig op ad de hydrotermiske kilders kanaler.

Derefter lykkedes det forskerne at vende havbundens skal, og her åbenbarede sig en løbsk labyrint af huler, klipper og mærkværdige væsener og planter.

Dyk med ned under havbunden i videon her:

Mens nogle af dyrene mest af alt minder om de orme, snegle og blæksprutter, vi allerede kender fra livet mellem havbunden og havoverfladen, vrimlede det også med endnu unavngivne kæmpemuslinger, glubske krabber og gennemsigtige gopler, der leder tankerne hen på spøgelser.

Dyrene hernede lever i 25° celsius varmt vand nær de hydrotermiske kilder, og ifølge forskerne er dyrene ikke afhængige af sollys, men i stedet af de mineraler og næringsstoffer, der strømmer ud af kildernes varme vand.

Opdagelsen tilføjer en ny forståelse for hydrotermiske kilder, og viser samtidig, at dyr tilsyneladende lever både over og under havbunden.

"Vi har længe kendt til de hydrotermiske kilder ovenfra, men det her er dybest set et helt nyt økosystem nedenunder. Opdagelsen af nye skabninger, landskaber og nu et helt nyt økosystem understreger, hvor meget vi endnu ikke har opdaget om vores hav og livet dybt nede," siger Wendy Schmidt, der er formand og medstifter af Schmidt Ocean Institute.