Fænomenet har fået navnet Bose-Einstein-Kondensater efter blandt andre den indiske fysiker og matematiker Satyendra Nath Bose, som i 1924 sendte et håbefuldt manuskript til tyske Albert Einstein, der videreudviklede på den ukendte fysiskers metode og forudsagde fænomenet i 1925.
Først 70 år senere lykkedes det så at skabe selve tilstanden i laboratoriet. Og nu har danske Søren Fournais netop modtaget 15 millioner kroner fra Det Europæiske Forskningsråd gennem de prestigefyldte ERC Advanced-bevillinger, så han kan bokse videre med den komplekse matematik, der ligger bag tilstanden.
"Det er et rigtig stort skulderklap. Det er dejligt at få et bevis på, at man er kommet i en bestemt division," siger professoren, som håber, at de næste års arbejde kan knække en del af gåden bag det besynderlige fænomen.
"Hver gang, vi forstår matematikken og ligningerne bedre, giver det os en indsigt i, hvad det reelt er, der foregår," forklarer professoren til Illustreret Videnskab.
"Det er det, vi skal forsøge: At udvikle bedre matematiske metoder til at analysere de kvantemekaniske ligninger," siger han.
"Skal være bedre end alle de andre"
Helt konkret kommer Søren Fournais til at bruge en stor del af sin tid de næste fem år foran en tavle sammen med et hold af unge, talentfulde forskere, han selv sammensætter.
Modsat, hvad mange måske tror, foregår de komplicerede matematiske udregninger nemlig langt fra elektronik og tunge, komplicerede computerprogrammer.
"En ideel dag bliver en dag, hvor man har god tid og kan stå lidt på skift i gruppen og diskutere - helst foran en tavle, eller noget, der ligner - for at se, om vi kan få nogle små gennembrud og komme en smule videre," forklarer professoren.
Den helt store udfordring bliver, ifølge forskeren, at tage et ekstremt kompliceret system og trække information ud til noget relativt simpelt, som vi kan forstå.
"Vi har den her million partikler, som allesammen vekselvirker med hinanden. Det er enormt kompliceret, og verden kunne i virkeligheden bare være uforståelig. Hvorfor er svaret ikke bare enormt kompliceret?" spørger matematikeren retorisk og fortsætter:
"Hvorfor kan man, når man har et meget meget kompliceret system under de rigtige forhold, i virkeligheden beskrive det meget mere simpelt, end hvis vi skulle holde styr på samtlige partikler?"
Søren Fournais håber, at svaret ligger for enden af en årelang række af brainstorms, udregninger og kreative idéer, der skal forsøge at angribe problemet fra forskellige vinkler.
"Vi laver ting, som folk ikke har kunnet lave før, så man skal være bedre, end alle dem, der er kommet før," forklarer han.
Og her kommer et lavpraktisk og meget håndgribeligt instrument til at spille en større rolle, end de fleste nok forestiller sig.
"Den gode ide kommer jo ikke bare af sig selv - den kræver hårdt arbejde. Hvis vi står der og ikke rigtig kommer nogen vegne, går vi hen til kaffemaskinen og tager en kop kaffe - og så prøver vi igen," siger den danske matematiker.
Faseovergang er den helt store drøm
Ligesom den faseovergang, der sker, når vand fryser til is, er Bose-Einstein-kondensering, hvor atomerne overgår til kvantetilstand, en faseovergang. Og det er netop den fysiske forvandling, Søren Fournais drømmer om at finde det matematiske svar på.
”Min helt store drøm er matematisk at bevise den faseovergang, som Bose-Einstein-kondensering er. Men det at vise faseovergang er notorisk ekstremt svært, fordi man går fra, at partiklerne bevæger sig tilfældigt rundt, til at de sætter sig fast," siger han.
”Jeg tror det er urealistisk at løse den opgave på fem år, men jeg håber, at vi med projektet kommer tættere på, end vi er i dag. Og så har vi en masse delmål, vi håber at nå på vejen,” siger Søren Fournais.
Lykkes det at finde løsningen, er vi ifølge forskeren et lille skridt tættere på at forstå verden en lille smule bedre. Og først der forstår vi også til fulde, hvad opdagelsen kan bruges til.
"Hvis vi får bedre redskaber til at forstå de store kvantesystemer, er jeg helt overbevist om, at det også vil være nyttigt," siger han.
"Men det er først, når vi har forstået systemet, at vi ved, hvad det kan bruges til - og sådan er grundforskning," lyder det.