Det statsejede svenske mineselskab LKAB har efter eget udsagn gjort det største fund af sjældne jordarter i Europa.
Det oplyser selskabet, der har fundet mineraler med store forekomster af jordarterne i den nordsvenske mineby Kiruna.
De sjældne jordarter, der omfatter 17 grundstoffer, som alle er metaller, bruges blandt andet i produktionen af permanente magneter, der indgår i elmotorer i blandt andet elbiler og vindmøller.
Ifølge LKAB kan opdagelsen derfor på sigt blive en vigtig brik i Europas grønne omstilling.
"Dette er den største kendte forekomst af sjældne jordarter i vores del af verden." Jan Moström, koncernchef i LKAB.
"Dette er den største kendte forekomst af sjældne jordarter i vores del af verden, og den kan blive en vigtig byggesten til produktion af de kritiske råstoffer, som er helt afgørende for at muliggøre den grønne omstilling," lyder det fra Jan Moström, der er koncernchef i LKAB, i en pressemeddelelse fra selskabet.
I pressemeddelelsen fremgår det også, at fundet kan overstige en million ton.
Hvad er sjældne jordarter?
De sjældne jordarters metaller, ofte bare omtalt som sjældne jordarter, omfatter 17 grundstoffer bestående af lanthaniderne samt yttrium og scandium, som alle er metaller.
De 17 grundstoffer er kemisk meget tæt beslægtede og findes derfor altid sammen i mineralerne, men i forskellige forhold og
mængder.
Afhængig af Kina
I dag er Europa i vidt omfang afhængig af Kinas sjældne jordarter.
Det skyldes ikke - som man måske skulle fristes til at tro - at jordarterne primært findes i Kina. Det er derimod fordi, Kina har udviklet en stor ekspertise på området og råder over højt specialiseret teknologi, der kan udvinde jordarterne.
Men med det nye fund er håbet, at Europa i højere grad kan blive selvforsynende, lyder det fra den den svenske energiminister, Ebba Busch.
"Europa kan ikke være så afhængig af ét land. Det har vi set med afhængigheden af russisk gas. Og vi står med en lignende afhængighed af Kina, når det gælder sjældne jordarter," siger hun til Ritzau:
"I dag bliver 90 procent af alle de sjældne jordarter, som vi er afhængige af, produceret eller raffineret i Kina. Også 60 procent af alt litium kommer fra Kina. Det er ikke holdbart. EU skal øge sin uafhængighed."
Lange udsigter
Ifølge LKAB er potentialet i opdagelsen stort, men det kommer formentlig til at vare adskillige år, før udvindingen af de sjældne jordarter kan blive skudt i gang.
"Hvis vi ser på, hvordan andre godkendelsesprocedurer har fungeret inden for vores branche, vil der gå mindst 10-15 år, før vi rent faktisk kan begynde minedrift og levere råvarer til markedet," siger Jan Moström.
Sjældne jordarters metaller hører til de såkaldte kritiske mineraler, fordi de både er vigtige for samfundets behov, og fordi der er en risiko for, at industrien ikke kan få tilstrækkeligt med forsyninger.