Bakterier fanger plastik i slimet net
Forskere ved The Hong Kong Polytechnic University har udviklet genmodificerede bakterier, der kan indfange mikroplastik. Bakterierne, som tilhører arten Pseudomonas aeruginosa, går sammen og skaber en fedtet hinde rundt om plastikpartiklerne, så de samles i klumper og falder til bunds. Plasten kan herefter indsamles og genanvendes.
Indtil videre er teknologien kun testet under kontrollerede forhold i et laboratorium, men forskerne bag opfindelsen håber på, at den fx vil kunne anvendes til at fjerne mikroplast fra spildevand.
Fordele: Teknologien kan i teorien indfange plastik ude i naturen ved at bruge bakterier, som allerede findes derude. Dermed får metoden et minimalt miljømæssigt aftryk.
Ulemper: Bakterien, som forskerne har brugt til deres opfindelse, er smitsom for mennesker. Derfor er det nødvendigt at udvikle en ny type, inden den lukkes ud i naturen.
Nanofjedre klipper mikroplast i stykker
Den hellige gral i bekæmpelsen af mikroplast er en metode til at opløse partiklerne i naturen. Forskere ved bl.a. The University of Adelaide i Australien har udviklet en teknologi, som måske kan gøre præcis det.
Metoden nedbryder plastikken ved hjælp af kemikalier kaldet reaktive oxygener, og restprodukterne er opløselige i vand. De reaktive oxygener er kortlivede, men forskerne har bygget mikroskopiske fjedre af kulstof, som leverer en konstant forsyning af kemikalierne. Fjedrene er desuden magnetiske, så de kan indsamles og bruges igen.
Fordele: Hvis teknologien virker, kan den være med til at uskadeliggøre mikroplastik i naturen – og ifølge forskerne kan den måske endda nedbryde plasten til næringsstoffer.
Ulemper: Kemikalierne nedbryder al slags plastik, ikke kun mikroplast, hvilket potentielt kan blive et problem. Desuden indeholder fjedrene mangan, som selv kan give et affaldsproblem.
Alternative materialer erstatter plastik
Den vigtigste løsning på mikroplastproblemet er at bruge mindre plast. Det kan bl.a. gøres via genbrug. I dag kan plast ikke genanvendes effektivt, og kun ca. 30 procent af al plastik i Europa genbruges. Men forskerne arbejder på teknologier, der kemisk kan opløse gammel plast og skabe nyt af resterne.
En anden strategi er at erstatte plast med bionedbrydelige alternativer. Forskerne har fx skabt plastiklignende materialer af majsstivelse. Men du kan også selv bidrage ved at købe tøj af naturlige tekstiler frem for polyester.
Fordele: Allerede i dag findes der flere teknologier til at genanvende plastik mere effektivt, og vi har mange naturlige, bionedbrydelige alternativer til plastik, bl.a. i tekstilindustrien.
Ulemper: Plastik indgår i stort set alle produktioner og er derfor svær at erstatte uden økonomisk incitament. Erstatningsmaterialerne kan desuden selv skabe forureningsproblemer.