Tre teknologier skal udrydde mikroplastik

Naturen drukner i mikroplastik – og i sidste ende havner affaldet i vores egne organer. Nu skal magnetiske fjedre, bakterier og nye typer plastik hjælpe os med at løse problemet.

Plastik i net
© Shutterstock

Mikroplast er overalt omkring dig – og inden i dig. De mikroskopiske plastikpartikler kommer fra din mad, dit tøj, din bil og meget andet, og du både spiser og indånder dem hver eneste dag.

Forskerne har endnu ikke overblik over helbredskonsekvenserne, men de ved, at plastikken havner dybt inde i dine organer.

Derudover har mikroplasten alvorlige konsekvenser for klodens plante- og dyreliv. I alt havner omkring otte-ti millioner tons plastik hvert år i verdens have, og tallet vil formentlig stige i de kommende år.

Heldigvis arbejder forskerne på en række smarte teknologier, der kan hjælpe os med at løse det omfattende problem.

Bakterier fanger plastik i slimet net

Bakterien Pseudomonas aeruginosa

Bakterien Pseudomonas aeruginosa skaber slimede hinder kaldet biofilm, der kan indfange plastik.

© Shutterstock

Forskere ved The Hong Kong Polytechnic University har udviklet genmodificerede bakterier, der kan indfange mikroplastik. Bakterierne, som tilhører arten Pseudomonas aeruginosa, går sammen og skaber en fedtet hinde rundt om plastikpartiklerne, så de samles i klumper og falder til bunds. Plasten kan herefter indsamles og genanvendes.

Indtil videre er teknologien kun testet under kontrollerede forhold i et laboratorium, men forskerne bag opfindelsen håber på, at den fx vil kunne anvendes til at fjerne mikroplast fra spildevand.

Fordele: Teknologien kan i teorien indfange plastik ude i naturen ved at bruge bakterier, som allerede findes derude. Dermed får metoden et minimalt miljømæssigt aftryk.

Ulemper: Bakterien, som forskerne har brugt til deres opfindelse, er smitsom for mennesker. Derfor er det nødvendigt at udvikle en ny type, inden den lukkes ud i naturen.

Nanofjedre klipper mikroplast i stykker

Nanofjedre klipper mikroplast i stykker

Forskere har skabt mikroskopiske fjedre (øverst til højre), som kan nedbryde plastikpartikler.

© Shutterstock/Kang et al.

Den hellige gral i bekæmpelsen af mikroplast er en metode til at opløse partiklerne i naturen. Forskere ved bl.a. The University of Adelaide i Australien har udviklet en teknologi, som måske kan gøre præcis det.

Metoden nedbryder plastikken ved hjælp af kemikalier kaldet reaktive oxygener, og restprodukterne er opløselige i vand. De reaktive oxygener er kortlivede, men forskerne har bygget mikroskopiske fjedre af kulstof, som leverer en konstant forsyning af kemikalierne. Fjedrene er desuden magnetiske, så de kan indsamles og bruges igen.

Fjedre forvandler plastik til vand

Fra plastik til vand og kuldioxid – mikroskopiske, magnetiske fjedre kan blive nøglen til at omdanne mikroplast til mere uskadelige stoffer.

Fjedre holder på giftigt metal
© Claus Lunau

1. Fjedre holder på giftigt metal

Forskerne kombinerer kulstofnanorør og metallet mangan til små fjedre. Kulstofrørene giver manganet stabilitet og beskytter miljøet mod det giftige metal. Nanofjedrene har en længde på omkring halvdelen af et hovedhårs tykkelse.

© Claus Lunau

2. Radikaler nedbryder mikroplasten

Manganet i fjedrene skaber stoffer kaldet reaktive oxygener, som nedbryder plastikpartikler (rød) via oxidering. Teknologien er testet på ansigtsrens, der ligesom mange andre kosmetikprodukter indeholder små plastikperler.

Magnet samler fjedrene op igen
© Claus Lunau

3. Magnet samler fjedrene op igen

Plasten bliver ifølge forskerne nedbrudt over tid til kuldioxid og vand. Fjedrene, som er magnetiske på grund af manganet, indsamles derefter igen med en magnet, så de kan genbruges, og så manganet ikke forurener miljøet.

Fordele: Hvis teknologien virker, kan den være med til at uskadeliggøre mikroplastik i naturen – og ifølge forskerne kan den måske endda nedbryde plasten til næringsstoffer.

Ulemper: Kemikalierne nedbryder al slags plastik, ikke kun mikroplast, hvilket potentielt kan blive et problem. Desuden indeholder fjedrene mangan, som selv kan give et affaldsproblem.

Alternative materialer erstatter plastik

Alternative materialer erstatter plastik

Forskere har allerede skabt bionedbrydelige alternativer til plastik, bl.a. dette materiale, som er lavet af majsstivelse.

© Shutterstock

Den vigtigste løsning på mikroplastproblemet er at bruge mindre plast. Det kan bl.a. gøres via genbrug. I dag kan plast ikke genanvendes effektivt, og kun ca. 30 procent af al plastik i Europa genbruges. Men forskerne arbejder på teknologier, der kemisk kan opløse gammel plast og skabe nyt af resterne.

En anden strategi er at erstatte plast med bionedbrydelige alternativer. Forskerne har fx skabt plastiklignende materialer af majsstivelse. Men du kan også selv bidrage ved at købe tøj af naturlige tekstiler frem for polyester.

Fordele: Allerede i dag findes der flere teknologier til at genanvende plastik mere effektivt, og vi har mange naturlige, bionedbrydelige alternativer til plastik, bl.a. i tekstilindustrien.

Ulemper: Plastik indgår i stort set alle produktioner og er derfor svær at erstatte uden økonomisk incitament. Erstatningsmaterialerne kan desuden selv skabe forureningsproblemer.