Shutterstock
Kloge hunde

Tronskifte: Ny hunderace kan bryste sig af at være verdens klogeste

Stor undersøgelse af 13 hunderacers intelligens viser, at der er udskiftning i toppen, men også velkendt genganger.

Takket være sin baggrund som hyrdehund og sit ry for at være arbejdsom og dygtig til at modtage ordrer har tidligere undersøgelser ad flere omgange kåret bordercollien som verdens klogeste hund, hvilket vi selv har skrevet om for nylig.

Men nu blæser der nye vinde over løbegården, viser en undersøgelse foretaget af en række finske forskere fra University of Helsinki.

Belgisk malinois

Belgisk malinois var den hund, der samlet set klarede de forskellige tests bedst. Dog scorede den lavt i den såkaldte cylindertest, hvor det gælder om at få fat i en hundekiks, som er placeret inde i en metalcylinder og efterfølgende en gennemsigtig cylinder.

© Shutterstock

Med mere end 1.000 hunde fordelt på 13 racer har forskerne nemlig lavet den mest omfattende undersøgelse af hundes intelligens til dato.

Tankevirksomhed og ordrer

Hundene blev testet i 10 discipliner, hvoraf de 7 var af kognitiv karakter, mens 3 handlede om dyrenes evne til at adlyde og udføre ordrer.

“De fleste racer har deres egne styrker og svagheder. For eksempel er labradorer gode til at læse deres ejere og modtage instrukser,” siger ph.d. Saara Junttila fra University of Helsinki, til The Telegraph.

Den folkekære hunderace scorede imidlertid ikke højt nok på skalaen til at snige sig ind blandt de klogeste af dens artsfæller.

Nye hunde på podiet

Efter de 10 tests stod det klart, at den samlede tredjeplads gik til den tyske race kaldet hovawart, som er en mellemstor hund, der har været brugt som vagthund og sporhund, mens andenpladsen gik til forhåndsfavoritten, bordercollien.

Belgisk malinois, som klarede sig bedst af alle er en aktiv og kvik hyrdehund, som minder meget om den tyske schæferhund.

Den er aktiv, årvågen og kvik, og klarede sig uovertruffent, når det gjaldt om at udføre ordrer og løse problemer i forskellige miljøer. Racen bruges ofte som vagthund men også som sporhund af politiet.