Greg W. Rouse
promachocrinus fragarius

Tyve-armet havdyr fundet nær Antarktis

Forskere har undersøgt havbunden nær Antarktis og fundet en ny art med tyve arme og små klør for enden af tentaklerne. Og så er den opkaldt efter en frugt.

Hvis du har set Ridley Scotts film Alien fra 1979, husker du måske de uhyggelige facehuggere, der springer op i ansigtet på de rumrejsende og klemmer sig fast.

Forestil dig så, at væsnerne har tyve arme samt tentakler med små klør for enden og lever flere hundrede meter under havet nær Antarktis.

Det er, hvad et hold australske og amerikanske forskere har fundet, efter de har undersøgt flere arter, der blev fanget under en række forskningsekspeditioner i årene mellem 2008 og 2017.

Den nyfundne art har fået det officielle navn Promachocrinus fragarius, fra det latinske fragum, der betyder jordbær, men har uofficielt fået den mere poetiske titel: Den antarktiske jordbærfjerstjerne.

Ligner et jordbær

Navnet har arten fået, fordi forskerne mener, den ligner et jordbær, når de små tentakellignende tråde, også kaldet cirri, fjernes. Det blev de under en større undersøgelse af forskerne.

"Vi har fjernet en masse af cirrierne, så man kan se de dele, de er fastgjort til, og det er det, der ligner et jordbær," fortæller Greg Rouse, professor i marinbiologi ved University of California, San Diego, til Insider.

For enden af tentaklerne sidder små klør, som Den antarktiske jordbærfjerstjerne bruger til at holde sig fast på havbunden.

Det nyopdagede havdyr hører under klassen af dyr kaldet søliljer – også kendt som Crinoidea – der også indbefatter søstjerner, søpindsvin, søpølser og andre fjerstjernearter.

Promachocrinus fragarius pillet

Det er når de små tentakler fjernes fra kroppen, at den antarktiske jordbærfjerstjerne ligner et, ja, jordbær.

© Greg W. Rouse

Forskerne har beskrevet Den antarktiske jordbærfjerstjerne i en artikel i tidsskriftet Invertebrate Systematics, hvor de forklarer, at kun én art af antarktiske fjerstjerner var kendt indtil nu: Promachocrinus kerguelensis.

Det nye havdyrs tyve arme veksler mellem ujævne til fjeragtige lemmer, hvor nogle kan blive op til otte centimeter lange.

Arterne kan variere i farver fra purpur til mørkerødlig.

Den antarktiske jordbærfjerstjerne kan findes på dybder mellem 20 og 2000 meter under havoverfladen og selve arten blev klassificeret efter undersøgelser af dyrets DNA, som gjorde det muligt at adskille den fra andre Promachocrinus-arter..

Under ekspeditionerne fandt forskerne også tre andre nye arter, der minder om den antarktiske jordbærfjerstjerne, som netop nu er ved at blive undersøgt.