Udgravning til spildevandsforbindelse gemte på fossil-skattekiste

Forskere har ved et tilfælde fundet mere end 250 fossile arter efter udgravning til spildevandsforbindelse i New Zealand. Mindst ti er tidligere ukendte arter.

fossil skaller

Ved et tilfælde har rørlægningsarbejdere fundet, hvad der viser sig at være den største og mest mangfoldige fossilsamling i New Zealands historie.

© Bruce Hayward

Tilbage i 2020 stødte rørlægningsarbejdere fra Aucklands Watercare i New Zealand på noget uventet, da de var i gang med at grave ud til nye spildevandsforbindelser i den centrale del af Auckland.

Ved et heldigt uheld ramte arbejderne ned i fossilt skatkammer, der rummer den største og mest mangfoldige fossilsamling i New Zealands historie.

Mere præcist gravede de et ældgammelt muslingeleje frem. Da palæontologer senere kom til og bekræftede fundets værdi, tog arbejderne et spadestik dybere, hvor de fandt et endnu større lag af fossile kostbarheder.

Aucklands Watercare har finansieret forskning i fundene, hvilket har resulteret i, at godt 300.000 fossiler er blevet undersøgt og klassificeret af forskere fra Geomarine Research og Auckland Museum.

Deres resultater er offentliggjort i New Zealand Journal of Geology and Geophysics, og flere tusinde af fossilerne kan opleves på Auckland Museum.

Mindst ti nye arter

Af de cirka 300.000 fossiler er 266 forskellige arter identificeret, og mindst ti af dem kan være helt nye og tidligere ukendte arter. Alle daterer de sig til at være godt 3 millioner år gamle.

"Detaljeret identifikation af fossilerne viser, at de blev aflejret for mellem 3 og 3,7 millioner år siden i en tidevandskanal i en tidlig version af den moderne Manukau Harbour", fortæller palæontologen Bruce Hayward fra Geomarine Research i en pressemeddelelse.

"På det tidspunkt var havniveauet en smule højere, end det er i dag, og verden var også flere grader varmere end nu,” tilføjer Hayward.

fossiler overblik

Et større udsnit af de mange fund, der er beskrevet i forskningsrapporten, hvor de forskellige navne også kan findes. Blandt andet kan tanden fra en hvidhaj lokaliseres i nederste venstre hjørne.

© New Zealand Journal of Geology and Geophysics

”Derfor omfatter fossilerne en række subtropiske arter, hvis slægtninge i dag lever i de varmere vande omkring Kermadec- og Norfolk-øerne. Mindst ti tidligere ukendte arter er til stede og vil blive beskrevet og navngivet i fremtidigt arbejde."

Blandt de mest sjældne objekter i fundet tæller bardehvalhvirvler, en knækket kaskelottand, rygsøjlen fra en uddød savhaj, tandplader fra ørnerokker og et antal hvidhajtænder.

Derudover er ti eksemplarer af den gigantiske newzealandske, landbaserede hørsnegl fundet. Forskerne mener, at den har levet på tilstødende land og under en stormflod er skyllet ned i havet.

”Det er langt de ældste kendte hørsnegle i verden. De fleste af fossilerne levede på havbunden, nogle i brakke flodmundinger, andre var fastgjort til hårde klippekyster, og endnu flere er blevet ført ind fra kysten af den udsatte vestkyst på det tidspunkt," fortæller Hayward.

Generelt er den største overraskelse ved fundet den store diversitet af arter fra meget forskellige miljøer, som med tiden er blevet presset sammen af bølgepåvirkninger og stærke tidevandsstrømme.