Aucklands Watercare har finansieret forskning i fundene, hvilket har resulteret i, at godt 300.000 fossiler er blevet undersøgt og klassificeret af forskere fra Geomarine Research og Auckland Museum.
Deres resultater er offentliggjort i New Zealand Journal of Geology and Geophysics, og flere tusinde af fossilerne kan opleves på Auckland Museum.
Mindst ti nye arter
Af de cirka 300.000 fossiler er 266 forskellige arter identificeret, og mindst ti af dem kan være helt nye og tidligere ukendte arter. Alle daterer de sig til at være godt 3 millioner år gamle.
"Detaljeret identifikation af fossilerne viser, at de blev aflejret for mellem 3 og 3,7 millioner år siden i en tidevandskanal i en tidlig version af den moderne Manukau Harbour", fortæller palæontologen Bruce Hayward fra Geomarine Research i en pressemeddelelse.
"På det tidspunkt var havniveauet en smule højere, end det er i dag, og verden var også flere grader varmere end nu,” tilføjer Hayward.
”Derfor omfatter fossilerne en række subtropiske arter, hvis slægtninge i dag lever i de varmere vande omkring Kermadec- og Norfolk-øerne. Mindst ti tidligere ukendte arter er til stede og vil blive beskrevet og navngivet i fremtidigt arbejde."
Blandt de mest sjældne objekter i fundet tæller bardehvalhvirvler, en knækket kaskelottand, rygsøjlen fra en uddød savhaj, tandplader fra ørnerokker og et antal hvidhajtænder.
Derudover er ti eksemplarer af den gigantiske newzealandske, landbaserede hørsnegl fundet. Forskerne mener, at den har levet på tilstødende land og under en stormflod er skyllet ned i havet.
”Det er langt de ældste kendte hørsnegle i verden. De fleste af fossilerne levede på havbunden, nogle i brakke flodmundinger, andre var fastgjort til hårde klippekyster, og endnu flere er blevet ført ind fra kysten af den udsatte vestkyst på det tidspunkt," fortæller Hayward.
Generelt er den største overraskelse ved fundet den store diversitet af arter fra meget forskellige miljøer, som med tiden er blevet presset sammen af bølgepåvirkninger og stærke tidevandsstrømme.