Bakterier skal grave efter guld

Bakterien C. metallidurans samler guld i små klumper og pumper dem ud på sin overflade. Evnen kan måske udnyttes til minedrift.

© Wikimedia Commons

I dag bruger guld­gravere kviksølv til at binde guld og trække det ud fra svært tilgængelige steder. Men metallet er giftigt, og derfor er forskere på jagt ­efter en ny metode til at udvinde det svært ­tilgængelige guld. Og nu har de ­muligvis fundet en løsning.

Bakterien C. metallidurans har fundet sin egen måde at håndtere tungmetaller på, og det gør den i stand til at leve steder, som andre organismer holder sig væk fra.

Bakterie har ingen konkurrenter

Uden konkurrence fra andre ­mikrober ­trives den i jordlag, som er rige på tungmetaller. I modsætning til andre bakterier har C. metallidurans en evne til at skille sig af med metallerne, så de ikke ophober sig i organismen.

© American Society for Microbiology

Et internationalt forskerhold fra Tyskland og Australien har nu fundet ud af, hvordan den bærer sig ad. Det sker i et kompliceret samspil mellem bakteriens særlige enzymer og ­metallerne kobber og guld.

Enzym pumper guld ud

Ligesom andre dyr har bakterien brug for kobber for at overleve, men i store mængder er metallet giftigt. Når en vis mængde kobber er trængt ind i bakterien, vil den derfor pumpe det ud igen vha. et særligt enzym. Men hvis der også er guld­atomer til stede, reagerer bakterierne anderledes.

Guld- og kobberkombinationen er giftigere, end metallerne er hver for sig, så et andet enzym tager over. Dette enzym ændrer den form, metallerne optræder i, så de bliver mindre giftige og forhindres i at trænge dybt ind i bakterien.

I stedet pumpes kobberet straks ud og trækker guldet med sig. Processen samler guldet i små, udvindingsklare klumper på bakteriens overflade.