Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Wikimedia Commons
Naturen - Undergrunden

Bakterier skal grave efter guld

Bakterien C. metallidurans samler guld i små klumper og pumper dem ud på sin overflade. Evnen kan måske udnyttes til minedrift.

I dag bruger guld­gravere kviksølv til at binde guld og trække det ud fra svært tilgængelige steder. Men metallet er giftigt, og derfor er forskere på jagt ­efter en ny metode til at udvinde det svært ­tilgængelige guld. Og nu har de ­muligvis fundet en løsning.

Bakterien C. metallidurans har fundet sin egen måde at håndtere tungmetaller på, og det gør den i stand til at leve steder, som andre organismer holder sig væk fra.

Bakterie har ingen konkurrenter

Uden konkurrence fra andre ­mikrober ­trives den i jordlag, som er rige på tungmetaller. I modsætning til andre bakterier har C. metallidurans en evne til at skille sig af med metallerne, så de ikke ophober sig i organismen.

© American Society for Microbiology

Et internationalt forskerhold fra Tyskland og Australien har nu fundet ud af, hvordan den bærer sig ad. Det sker i et kompliceret samspil mellem bakteriens særlige enzymer og ­metallerne kobber og guld.

Enzym pumper guld ud

Ligesom andre dyr har bakterien brug for kobber for at overleve, men i store mængder er metallet giftigt. Når en vis mængde kobber er trængt ind i bakterien, vil den derfor pumpe det ud igen vha. et særligt enzym. Men hvis der også er guld­atomer til stede, reagerer bakterierne anderledes.

Guld- og kobberkombinationen er giftigere, end metallerne er hver for sig, så et andet enzym tager over. Dette enzym ændrer den form, metallerne optræder i, så de bliver mindre giftige og forhindres i at trænge dybt ind i bakterien.

I stedet pumpes kobberet straks ud og trækker guldet med sig. Processen samler guldet i små, udvindingsklare klumper på bakteriens overflade.

Læs også:

Sommer i Narsaq Grønland
Undergrunden

Grønlands undergrund bugner af radioaktiv rigdom

5 minutter
Undergrunden

Diamanter afslører livets aftryk i Jordens indre

3 minutter
Undergrunden

Kræfter fra Jordens indre udvider Atlanterhavet

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul