Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor er jorden rød i tropiske egne?

Jeg har tit undret mig over, at jorden er rød i troperne. Hvordan kan det være?

Shutterstock

Jord er slutresultatet af nedbrydningen af det, der engang var fast klippe. Blot der er tid nok til rådighed, vil kemiske, fysiske og biologiske processer gradvist udvikle et lag af jord oven på den faste klippe.

Klimaet er afgørende for jordbundsdannelsen, idet det sætter rammen for samspillet mellem de kemiske og biologiske processer, der nedbryder klippematerialet. Farven på jord bestemmes af de mineraler, den indeholder.

Bliv klogere på livets planet Jorden!

Jernoxider farver jorden rød

Røde jorde skyldes et højt indhold af jernoxider, som er rustrøde. Røde jorde finder man i varme, fugtige egne, hvor de er udviklet fra bjergarter, som er rige på jern.

Tropernes dybrøde jorde kaldes laterit, og de er udviklet over millioner af år. I de tropiske lateritjorde er stort set alle silicatmineraler, som udgør hovedparten af de fleste bjergarter, blevet omdannet, så der kun er jernoxider og aluminium tilbage.

Næringsfattige jorde

I tidernes løb er så meget vand passeret gennem jorden, at alle opløselige mineraler er vasket ud. Derfor er disse jorde også næringsfattige.

Til sammenligning indeholder jorde i tempererede egne ofte et tykt lag rigt på organisk materiale, og udviklingen af jorden er i balance med udvaskningen af næringsstoffer. Det betyder, at jorden kan dyrkes i mange år, mens jorden i troperne kun kan dyrkes intenst i få år.

Læs også:

Undergrunden

Hvorfor har Jorden et magnetfelt?

1 minut
Undergrunden

Hvor er Jordens skorpe tykkest?

0 minutter
Undergrunden

Hvor får jord egentlig sin farve fra?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul