Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Zagros mountains
Naturen - Undergrunden

Hvad er en salthorst?

Jeg har læst, at salthorste findes mange steder i verden, men hvordan er de egentlig blevet dannet?

En salthorst er nærmest en kæmpe ballon af salt, der er steget op fra undergrunden. I undergrunden findes salt som geologiske lag, der er dannet ved, at afsnørede bassiner med saltvand er fordampet, hvorved saltet er blevet tilbage. Sådanne inddampningsbjergarter kaldes på fagsproget evaporitter.

Geologisk set er det mest spektakulære eksempel på sådanne “fordampningsepi-soder” nok, at Middelhavet i et tidsrum for mellem fem og seks millioner år siden i flere omgange er fordampet fuldstændigt. Herved er der blevet dannet tykke lag af evaporitter, der efterfølgende er blevet dækket af andre sedimenter som sand og ler.

Salthorstene opstår, fordi salt har en relativt lav vægtfylde i forhold til de sedimenter, der er aflejret ovenpå. Salt har således en vægtfylde på 2,2 g/cm3, mens omgivende bjergarter typisk har en vægtfylde på 2,8 g/cm3. På grund af den lavere vægtfylde og et højere tryk fra de omkringliggende bjergarter vil saltet søge opad som en varmluftballon.

halit

I denne proces deformeres de omkringliggende lag, hvorved lagene ovenpå bliver skubbet opad, så de danner en bule i landskabet. Højt tryk og en høj temperatur i undergrunden vil yderligere hjælpe processen på vej, da salt bliver plas-tisk under sådanne forhold – ved 100 grader og 600 atmosfærers tryk opfører salt sig nærmest som varmt smør.

En salthorst kan rejse sig flere kilometer op gennem de ovenliggende geologiske lag. I nogle tilfælde kan saltet endda gennembryde jordoverfladen og danne deciderede saltgletsjere, som det blandt andet kendes fra Zagrosbjergene i Iran.

Salthorste har flere funktioner

Salthorste er gavnlige af flere årsager. Dels er de kilde til salt som råmateriale – både som spisesalt og til det vejsalt, vi spreder om vinteren.

Derudover kan saltet på grund af sin uigennemtrængelighed fungere som såkaldte “oliefælder”, hvor olie kan samle sig i lommer. Endelig bruges salthorste også som opbevaringssted for forskellige slags farligt affald.

Læs også:

Røntgenbillede - radon kan gøre syg
Undergrunden

Radon under dit hus gør dig syg

3 minutter
Sahara
Undergrunden

Hvad er der under sandet i Sahara?

3 minutter
Undergrunden

Hvordan kommer Jorden til at se ud i fremtiden?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul