Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvad er et jordfaldshul?

I det nordvestlige Kina har et gigantisk jordfaldshul slugt en bus og flere fodgængere. Mindst seks mennesker er døde og flere savnes stadig. Men hvad er årsagen til de pludselige kollaps, der kan få både busser og huse til at styrte i undergrunden?

AFP/Ritzau Scanpix

Et gigantisk jordfaldshul i det nordvestlige Kina har kostet mindst seks personer livet, mens flere stadig savnes.

Ulykken skete i byen Xining i Qinghai-provinsen omkring klokken 17.30 lokal tid mandag, hvor et pludseligt kollaps i vejbanen foran et hospital slugte en hel bus og flere forbipasserende fodgængere.

Jordfaldshuller er ikke ualmindelige i Kina og andre steder af verden. Men hvordan opstår de enorme hulrum, der får de øverste jordlag til at forsvinde i et ryk?

Regnvand skaber underjordiske grotter

Et jordfaldshul er betegnelsen for en pludselig indsynkning i landskabet, som opstår, fordi jorden i området er blevet undermineret.

Jordfaldshuller er mest almindelige i områder med kalksten i undergrunden. De skyldes, at regnvand siver ned i undergrunden og ganske langsomt opløser kalken, så underjordiske huler og grotter opstår

På et tidspunkt kan hulerne og grotterne blive så store, at de ikke længere kan bære vægten af den jord, der ligger ovenpå.

Derfor kollapser de, og jorden falder sammen. På jordoverfladen opstår derved synlige huller, som varierer i størrelsen.

Visse steder er jordfaldshuller så almindelige, at de former hele landskabet. Et sådant landskab kaldes et karstlandskab efter landsdelen Karst i Kroatioen, Slovenien og det nordlige Italien.

Ødelagte vandrør kan skabe jordfaldshuller

Årsagerne til jordfaldshuller kan både være naturlige og menneskeskabte.

Men én af årsagerne kan være nedgravede vandrør, der brister som følge af regn og underminerer fundamentet i en kalkholdig undergrund.

I sjældne tilfælde kan jordfaldshuller blive både meget store og dybe, som det var tilfældet i byen Xining i Qinghai-provinsen i Kina mandag eftermiddag lokal tid.

Det var bl.a. også tilfældet i Guatemala City tilbage i februar 2007. Her fik en kombination af heftig nedbør, udstrømmende vand fra en utæt kloakledning og huler i undergrunden jorden til at kollapse i et 100 meter dybt hul i byen.

Hullet fik dengang flere huse til at forsvinde langt ned i dybet og kostede tre mennesker livet.

Læs også:

Sahara
Undergrunden

Hvad er der under sandet i Sahara?

3 minutter
Røntgenbillede - radon kan gøre syg
Undergrunden

Radon under dit hus gør dig syg

3 minutter
Undergrunden

Kan øer synke tilbage i havet?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul