AFP/Ritzau Scanpix

Hvad er et jordfaldshul?

I det nordvestlige Kina har et gigantisk jordfaldshul slugt en bus og flere fodgængere. Mindst seks mennesker er døde og flere savnes stadig. Men hvad er årsagen til de pludselige kollaps, der kan få både busser og huse til at styrte i undergrunden?

Et gigantisk jordfaldshul i det nordvestlige Kina har kostet mindst seks personer livet, mens flere stadig savnes.

Ulykken skete i byen Xining i Qinghai-provinsen omkring klokken 17.30 lokal tid mandag, hvor et pludseligt kollaps i vejbanen foran et hospital slugte en hel bus og flere forbipasserende fodgængere.

Jordfaldshuller er ikke ualmindelige i Kina og andre steder af verden. Men hvordan opstår de enorme hulrum, der får de øverste jordlag til at forsvinde i et ryk?

Regnvand skaber underjordiske grotter

Et jordfaldshul er betegnelsen for en pludselig indsynkning i landskabet, som opstår, fordi jorden i området er blevet undermineret.

Jordfaldshuller er mest almindelige i områder med kalksten i undergrunden. De skyldes, at regnvand siver ned i undergrunden og ganske langsomt opløser kalken, så underjordiske huler og grotter opstår

På et tidspunkt kan hulerne og grotterne blive så store, at de ikke længere kan bære vægten af den jord, der ligger ovenpå.

Derfor kollapser de, og jorden falder sammen. På jordoverfladen opstår derved synlige huller, som varierer i størrelsen.

Visse steder er jordfaldshuller så almindelige, at de former hele landskabet. Et sådant landskab kaldes et karstlandskab efter landsdelen Karst i Kroatioen, Slovenien og det nordlige Italien.

Ødelagte vandrør kan skabe jordfaldshuller

Årsagerne til jordfaldshuller kan både være naturlige og menneskeskabte.

Men én af årsagerne kan være nedgravede vandrør, der brister som følge af regn og underminerer fundamentet i en kalkholdig undergrund.

© D. LeClair/Reuters/Scanpix

Røret er gammelt og bliver let ødelagt. Ved brud opløses kalkfundamentet, så der opstår et hulrum.

© D. LeClair/Reuters/Scanpix

Vandet finder nye veje gennem kalken ved at opløse den. Den ødelæggende proces fortsætter, til hulrummet omkring røret er stort og kun dækkes af et tyndt “låg”.

© D. LeClair/Reuters/Scanpix

Låget kollapser under et voldsomt regnskyl. Hvorfor er usikkert, men konsekvensen er, at huse og veje styrter i hullet. Samtidig har vandet efterladt gruber, huler og gange i kalken.

I sjældne tilfælde kan jordfaldshuller blive både meget store og dybe, som det var tilfældet i byen Xining i Qinghai-provinsen i Kina mandag eftermiddag lokal tid.

Det var bl.a. også tilfældet i Guatemala City tilbage i februar 2007. Her fik en kombination af heftig nedbør, udstrømmende vand fra en utæt kloakledning og huler i undergrunden jorden til at kollapse i et 100 meter dybt hul i byen.

Hullet fik dengang flere huse til at forsvinde langt ned i dybet og kostede tre mennesker livet.