Hvor dyb er verdens dybeste hule?

Hvor ligger den dybeste hule, og er det lykkedes huleforskere at nå bunden af den?

Den dybeste hule, vi kender til, er den 2212 meter dybe Verëvkina, som ligger i Georgien. Hulen blev opdaget allerede i 1968, hvor forskere fra Sovjetunionen nåede 115 meter ned i den og indså, at den havde forgreninger, som strakte sig endnu dybere.

I 1983 udforskede en ny russisk ekspedition en af forgreningerne, som bragte dem 440 meter ned under jorden.

Efter årtusindskiftet er flere ekspeditioner fulgt efter, ikke bare i Verëvkina, men også i de andre dybe huler, som findes i området.

Verdens dybeste huler ligger i bjergmassivet i det nordvestlige hjørne af Georgien (gul ring), tæt ved Sortehavet.

© Shutterstock

Faktisk ligger verdens fire dybeste huler i Georgien. Den næstdybeste er Krubera-Voronja-hulen, som bringer huleforskerne 2199 meter ned under overfladen.

Denne hule er til gengæld 5,5 kilometer længere end Verëvkina-hulen, hvilket betyder, at nedstigningen gennemsnitligt set er mindre stejl. Netop de stejle passager giver store udfordringer for huleforskerne, som må bruge det samme udstyr som bjergbestigere for at nå ned i hulen og ikke mindst op igen.

Bunden blev nået i 2017

I 2017 nåede en russisk ekspedition ledet af Pavel Demidov bunden af Verëvkina, hvor hulen forgrener sig videre i små, labyrintiske gange. Det kan derfor ikke udelukkes, at nogle af dem fører til endnu større dybder.

De dybe huler i Georgien er dannet af grundvand, som gennem årtusinder har skåret sig vej ned gennem den kalkholdige undergrund.

Årtusinders gennemstrømning af vand har skåret dybe slugter i Verëvkina-hulen, som huleforskerne må bruge bjergbestiger-udstyr for at forcere.

© Petr Lyubimov

Fra menneskeskabte borehuller ved vi, at grundvand kan nå ned i næsten syv kilometers dybde, og det er derfor også muligt, at der kan findes huler, som rækker lige så dybt.

LÆS OGSÅ: Verdens største sø