Det dybeste, mennesket har bygget og opholdt sig under jordoverfladen, er ca. 4000 m.
Rekorden indehaves af Mponeng-guldminen i Sydafrika. Nabominerne TauTona og Savuka følger efter med dybder på ca. 3900 m.
Laboratorier og tunneller rækker ned i dybet

Det kinesiske Jinping-laboratorium er bygget ind i klippen i 2400 meters dybde, så stråling fra rummet ikke påvirker de videnskabelige forsøg.

Gotthard Basistunnellen er med sine 57 km den længste tunnel i verden. Tunnellen befinder sig på det dybeste sted 2300 m under overfladen.
Modsat prestigekampen om at bygge verdens højeste bygning handler minernes stræben efter dybet udelukkende om at følge guldårerne nedad, så længe det kan betale sig.
Tryk og varme udfordrer byggeriet
I 4000 meters dybde har minearbejderne ca. 12.000 tons klippe pr. kvadratmeter over deres hoveder. Presset ovenfra er så stort, at minegangene løbende bliver stabiliseret med stålarmeret sprøjtebeton.
Når en minegang er udtjent, fyldes den med sten og beton, så den ikke styrter sammen og sætter gang i en knusende dominoeffekt.
En anden udfordring er, at klippen i 4000 meters dybde er ca. 70 grader varm. For at holde temperaturen tålelig må en særlig flydende isblanding konstant pumpes ned i minegangene.