Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Undergrunden

Hvordan kommer Jorden til at se ud i fremtiden?

Man ser ofte kort over, hvor Jordens kontinenter lå i fortiden. Men er det også muligt at forudsige udviklingen?

Jordskorpen består af plader, som bevæger sig langsomt i forhold til hinanden. Ved at fremskrive tendenserne har geologen Christopher Scotese fra University of Texas forsøgt at beregne, hvordan situationen vil blive i fremtiden. I løbet af de næste 50 millioner år vil Atlanterhavet udvide sig, fordi vulkansk aktivitet omkring Den Midtatlantiske Højderyg skubber Amerika og Europa/Afrika fra hinanden. Samtidig vil Afrika glide mod nord og støde op i Europa, så Middelhavet bliver erstattet af en bjergkæde på højde med Himalaya. Også Australien er på vandring og vil kollidere med dele af Sydøstasien. Efter 50 millioner år bliver prognoserne mere usikre. Men Christopher Scotese mener, at Atlanterhavet sandsynligvis vil begynde at skrumpe igen, så alle verdensdelene atter samles i et superkontinent, Pangea Ultima. Årsagen er, at der vil opstå en zone i det vestlige Atlanterhav, hvor de relativt lette havbundsplader bliver skubbet ind under de tungere fastlandssokler og videre ned i undergrunden. Det skaber en effekt, ligesom når en dug glider af et bord. Med tiden vil Den Midtatlantiske Højderyg også glide ned i jorden, så Nord- og Sydamerika ender med at kollidere med Europa og Afrika, hvorved Atlanterhavet bliver reduceret til en indsø. Der vil dog gå en rum tid, inden det står klart, om Scotese får ret. Kontinenterne bevæger sig nemlig med cirka den hastighed, som fingernegle gror.

Læs også:

Super continent
Undergrunden

Om 250 mio. år samles Jordens næste superkontinent

0 minutter
Undergrunden

Kræfter fra Jordens indre udvider Atlanterhavet

3 minutter
Sommer i Narsaq Grønland
Undergrunden

Grønlands undergrund bugner af radioaktiv rigdom

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul