Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nb web u34 grafik metan is
Naturen - Undergrunden

Metangas er en tikkende bombe

Drivhusgassen CO2 har stået højt på klimadagsordenen de seneste 10-20 år. Men i virkeligheden truer en langt farligere gas muligvis med at trække tæppet væk under den menneskelige civilisation.

I løbet af sommeren har forskerne konstateret, at havbunden ud for Sibirien og Alaska lækker metangas i et overraskende stort omfang.

Metan bidrager omkring 22 gange mere til drivhuseffekten end en tilsvarende mængde CO2.

Populært sagt lægger drivhusgasserne låg på Jordens atmosfære, så varmen ikke kan undslippe, hvilket får temperaturerne til at stige yderligere.

Læs også: Drivhusgasserne kan bekæmpes med svovl og damp

Bombe tikker under tundraen

Metan dannes, når organisk materiale rådner, uden at ilt er til stede, og forekommer ofte sammen med olie og andre gasser i undergrunden.

Den sibirske tundra binder enorme mængder metan. Men de senere års globale temperaturstigninger betyder, at permafrosten nu begynder at tø – og dermed frigives metanen.

I løbet af de seneste 200 år er atmosfærens metanindhold på globalt plan mere end fordoblet fra under én til knap to ppm (parts per million).

Ingen kender konsekvenserne

Ifølge forskerne skyldes metan-brusningen i Polarhavet sandsynligvis, at varmt havvand fra Atlanterhavet er trængt ind og har optøet frosne metandepoter på havbunden.

Præcis hvor grelle konsekvenser metanudsivningen kan få, er vanskeligt at sige noget om, for ingen af forskernes vedtagne klimamodeller har fænomenet med i beregningerne.

Læs også:

Hvad er saltvand?
Havet

Hvorfor er havet salt?

3 minutter
Sahara
Undergrunden

Hvad er der under sandet i Sahara?

3 minutter
Røntgenbillede - radon kan gøre syg
Undergrunden

Radon under dit hus gør dig syg

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul