Dave Stamboulis/Getty Images

Når jordkloden blærer sig

Pyramider og templer blegner fuldstændig, når først vores klode skruer op for blærefaktoren og får tid og plads til at skabe chokoladebjerge, kæmpekrystaller og gigantiske trædefliser.

Kalk danner hvide badekar

Kalk, syre og tid har dannet kridhvide badekar i Pamukkale i det sydvestlige Tyrkiet. Her springer det forsurede vand frem fra klipperne. Når CO2’en fordamper fra vandet, størkner den lysende hvide kalk i badekarslignende formationer.

Shutterstock

Satellitbillede narrede forskere

Først troede forskerne, at “Afrikas Øje”, Guelb Er Richat, var skabt af et meteornedslag, men senere undersøgelser viste, at det ikke var tilfældet. Geologerne mener i dag, at fænomenet er skabt af magmatryk nedefra, hvorefter jordskorpen har slået runde sprækker.

Worldsat Int/Science photo library

Lava bygger enorme trappeformationer

40.000 sekskantede trædesten blev skabt ved Giant’s Causeway i Irland, da lava strømmede ned i et flodleje, kølede og størknede. I processen revnede basalten (en vulkansk bjergart), så hulrum opstod mellem søjlerne.

De Agostini/Getty Images

Skarpe spidser beskytter uberørt natur

Et plateau gennemskåret af dybe kløfter og med flere meter høje knive af kalksten pryder Tsingy de Bemaraha på Madagaskar. Området er opstået af kollapsede underjordiske huler kombineret med monsunregn, som har skåret sig ned i kalkstenene fra oven.

Chien Lee/Minden Pictures

Afsvedne bakker buler landskabet

Kegleformede bakker rejser sig brat fra et fladt og grønt landskab på øen Bohol i Filippinerne. Bakkerne er 30-120 meter høje og stammer fra et ca. 40 mio. år gammelt koralrev, der er løftet op, tørlagt og eroderet under tropiske vejrforhold.

Shutterstock

Blæst sleb gul-rød sandsten ud af klippen

Sandsten er tydeligt lagdelt i farver i Antelope Canyon i delstaten Arizona i USA. For 185 mio. år siden blæste sandet rundt og skabte formationerne. Graden af rød varierer med indholdet af hydreret hæmatit, også kendt som rust.

Dave Stamboulis/Getty Images

Stabilt miljø skabte kæmpekrystaller

Klodens største krystaller er metertykke og så lange som lastvognstog i hulen Cueva de los Cristales 300 meter under jorden i det nordlige Mexico. Krystallerne er opbygget af mineralet selenit, en gennemskinnelig form for kalciumsulfat – eller i daglig tale gips.

Javier Trueba/MSF/Science Photo library