Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Radon 16/2014
Naturen - Undergrunden

Radon under dit hus gør dig syg

Lungekræft behøver ikke at skyldes rygning – jorden under dit hus kan give alvorlige lidelser. Radon findes i næsten alle former for jord, og luftarten er skyld i cirka 300 dødsfald om året i Danmark.

En dansk undersøgelse viser, at i hvert 20. parcelhus ligger koncentrationen af luftarten radon over fareniveauet. Radon kan hverken lugtes eller smages, men udgør alligevel en grim helbredsrisiko. Ikke mindst lungekræft kan fremkaldes af radon.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at radon er en medvirkende årsag ved cirka 300 dødsfald om året i Danmark. Problemet har en tilsvarende størrelse i de andre nordiske lande, mens de amerikanske sundhedsmyndigheder anslår, at 21.000 amerikanere årligt dør af lungekræft, som er udløst af radon.

Radon trænger ind i opvarmede huse

Radon er en naturligt forekommende luftart, som findes i næsten alle former for jord. Luftarten kan trænge ind ad mange kanaler, for eksempel afløb eller små revner i husets fundament. Risikoen er endda større på vores kølige breddegrader, fordi vi opvarmer vores huse en stor del af året.

Forskerne har fundet ud af, at når temperaturen er højere indendørs end udendørs, opstår der et lille undertryk i boligen, som trækker jordluften ind.

Den danske undersøgelse viser, at der stor forskel på, hvor høj risikoen er forskellige steder i landet. Især på Fyn og Bornholm er der fare på færde. På de to øer lå over 10 procent af parcelhusene over grænseværdien. Derimod var der mindre risiko i Nord- og Vestjylland.

Flere firmaer har specialiseret sig i at teste for radon. Man kan også gøre det selv med udstyr, som koster fra omkring 300 kroner.

Radon i jorden gør os syge

Klarlægningen af radon fra undergrunden som sundhedsrisiko er et resultat af det nye forskningsfelt medicinsk geologi. Her interesserer forskerne sig for sammenhængen mellem geologien et bestemt sted og sundheden hos befolkningen.

Medicinsk geologi er i stærk vækst i øjeblikket, og rundt omkring i verden har forskerne opklaret flere store epidemier, som viste sig at være koblet til forhold i undergrunden. Eksempelvis har en invaliderende skeletlidelse i Indien vist sig at skyldes fluor i drikkevandet.

Læs mere om, hvordan jorden gør os syge i Illustreret Videnskab nummer 16/2014.

Læs også:

Billede fra filmen Skjelvet
Jordskælv

Jordskælv lurer i Nordens undergrund

1 minut
Planter

Hvor højt mod nord ligger trægrænsen?

1 minut
Årstider

ÅRETS KORTESTE DAG: Den nordlige halvkugle gemmer sig for Solen

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul