Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Røntgenbillede - radon kan gøre syg

Radon under dit hus gør dig syg

Lungekræft behøver ikke at skyldes rygning. Radon findes i næsten alle former for jord, og luftarten er hvert år skyld i omkring 300 tilfælde af lungekræft i Danmark.

Shutterstock

En dansk undersøgelse viser, at i hvert 20. parcelhus ligger koncentrationen af luftarten radon over fareniveauet.

Radon kan hverken lugtes eller smages, men udgør alligevel en grim helbredsrisiko.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at radon er skyld i ni procent af alle nye tilfælde af lungekræft. Det betyder, at radon hvert år står bag 300 tilfælde af sygdommen.

Problemet har en tilsvarende størrelse i de andre nordiske lande, mens de amerikanske sundhedsmyndigheder anslår, at 21.000 amerikanere årligt dør af lungekræft, som er udløst af radon.

Radon trænger ind i opvarmede huse

Radon er en naturligt forekommende luftart, som findes i næsten alle former for jord. Radon kan trænge ind ad mange kanaler, for eksempel afløb eller små revner i husets fundament. Risikoen er endda større på vores kølige breddegrader, fordi vi opvarmer vores huse en stor del af året.

Radon
© Claus Lunau & Shutterstock

Radon er naturens passive rygning

Når temperaturen er højere indendørs end udendørs, opstår der et lille undertryk i boligen, som kan trække jordluft ind fx via afløb, vinduer, utætte bøsninger og revner i fundamentet.

Næsten alle typer jord frigiver radon. Og når vi indånder luft med radon, kan det radioaktive henfald finde sted i vores lunger og bestråle os indefra.

Den danske undersøgelse viser, at der stor forskel på, hvor høj risikoen er forskellige steder i landet. Især på Fyn og Bornholm er der fare på færde.

På de to øer lå over 10 procent af parcelhusene over grænseværdien for radon. Derimod var der mindre risiko i Nord- og Vestjylland.

Radon - medicinsk geologi gør os klogere

Klarlægningen af radon fra undergrunden som sundhedsrisiko er et resultat af forskningsfeltet medicinsk geologi. Her interesserer forskerne sig for sammenhængen mellem geologien et bestemt sted og sundheden hos befolkningen.

Medicinsk geologi er i stærk vækst, og rundt omkring i verden har forskerne opklaret flere store epidemier, som viste sig at være koblet til forhold i undergrunden. Eksempelvis har en invaliderende skeletlidelse i Indien vist sig at skyldes fluor i drikkevandet.

Læs også:

Sommer i Narsaq Grønland
Undergrunden

Grønlands undergrund bugner af radioaktiv rigdom

5 minutter
Undergrunden

Diamanter afslører livets aftryk i Jordens indre

3 minutter
Undergrunden

Kræfter fra Jordens indre udvider Atlanterhavet

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul