Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Norris Geyser Basin Yellowstone
Naturen - Undergrunden

Ung mand opløst af syre i Yellowstone National Park

En syreholdig kilde har fuldstændig opslugt en ung amerikansk mand på ulovlig badetur i nationalparken Yellowstone. Det eneste, der blev tilbage, var hans klipklappere.

Du skal blive på stierne i Yellowstone National Park.

Det må være den tragiske lære af 23-årige Colin Nathaniel Scotts fald i en nær-kogende og syreholdig kilde i et afsidesliggende hjørne af parken.

Ulykken skete i juni, men den officielle rapport om dødsfaldet er først kommet ud nu.

Redegørelsen vidner om ungdommelig dumdristighed og en grufuld død.

Snublede ned i glohed syrepøl

Ulykken indtraf, efter at Colin Scott og hans søster var gået ned fra de træklædte gangbroer i området og var vandret ind i minefelt af glohede, termiske kilder på egen hånd.

Yellowstoneparken ligger over et vulkansk hot spot, hvor det syder og bobler i store, sammenstyrtede vulkankratere, såkaldte calderaer. Parken har verdens største koncentration af varme kilder, i alt ca. 10.000.

Colin og hans søster var på ”hot potting”, en farlig og ulovlig trend, hvor især unge besøgende bader i de varme kilder.

Da Colin rakte ned for at mærke på vandet, gled han ifølge søsterens forklaring og havnede i en kilde, der både var næsten 100 grader varm og ekstremt syreholdig.

Norris Geyser Basin (rød prik) er en vulkansk lavning i det nordvestlige hjørne af Yellowstone. Parken ligger i Wyoming, Montana og Idaho.

Tøj og knogler var ætset væk

Parkens betjente var ude af stand til at bjærge Colins lig umiddelbart efter ulykken pga. et voldsomt tordenvejr.

Dagen efter fandt de et par klipklappere på kanten af pølen, mens alle andre rester af Colin var forsvundet i syrepølen.

"På meget kort tid skete der en betydelig opløsning,” siger parkbetjent Lorant Veress til den lokale nyhedsstation KULR.

Vandet i de varme kilde i Norris Geyser Basin er ekstremt surt i forhold til det mere basiske vand andre steder i parken, fordi vulkanbækkenet får tilført syreholdige kemikalier fra undegrunden

Yellowstones’ varme kilder har krævet 22 dødsofre siden 1890.

Læs også:

Undergrunden

Hvorfor sprøjter en gejser?

0 minutter
Røntgenbillede - radon kan gøre syg
Undergrunden

Radon under dit hus gør dig syg

3 minutter
Sahara
Undergrunden

Hvad er der under sandet i Sahara?

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul