Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan undgår du hedeslag

5 tip til at undgå hedeslag

Din mellemhjerne kommer på overarbejde, når sommerheden sætter ind, men heldigvis kan du alliere dig med både albedo-effekten og masser af ladede ioner i kampen mod hedeslag.

Shutterstock/Alla Pogrebnaya

Kroppen er designet til at regulere vores temperatur i varmt og koldt vejr, så vi altid har en kernetemperatur på omkring de 37 grader.

Høje sommergrader og lumre hedebølger kan dog sætte kroppens temperaturregulering under pres, da den skal på overarbejde for ikke at overophede. Overophedning betyder nemlig hedeslag, der i værste fald kan lede til organsvigt og hjerneskade.

Heldigvis er det meget, du selv kan gøre for at hjælpe kroppen på vej i varmen.

1. Væske, væske, væske

Kroppens vigtigste våben mod hedeslag er sved, da svedens fordampning på huden frigiver varme.

Ved høje temperaturer vil kroppen svede ekstra meget for at holde kernetemperaturen stabil. Det betyder, at kroppen mister meget væske, som er livsvigtigt for vores celler.

Kroppens væskebalance sørger nemlig for at fragte nærringsstoffer rundt i kroppen og transportere affaldsstoffer væk fra kroppen - sidstnævnte gennem sved, urin og afføring.

Derfor skal du have rigeligt med væske til dagligt, og især når sommervarmen ruller.

Hypothalamus er kroppens termostat
© Shutterstock/Sebastian Kaulitzki

Hypothalamus er kroppens termostat

Det er hypothalamus i mellemhjernen, der regulerer kroppens kernetemperatur.

Gennem censorer i alt fra hud til rygmarv får hypothalamus besked om temperaturændringer.

Beskeden kunne fx lyde på en temperaturstigning på 1 grad, og i det tilfælde sender hypothalamus signal til kroppens mindste blodkar, arterioler, om at udvide sig. Det gør huden let rødlig og øger svedproduktionen. Når sveden når hudens overflade, fordamper den og forårsager et varmetab.

2. Husk at få salt

Når du sveder, er det ikke kun væske, du mister. Sved består nemlig også af elektrolytter i form af forskellige salte, og derfor kan du komme i saltmangel ved øget svedproduktion.

Elektrolytter er ladede ioner og gennem elektriske impulser, sørger de for, at vores nervesystem fungerer, og at vores muskler kan trække sig sammen. De er derfor vitale for vores krops funktionsevne, og hvis man sveder meget, skal man være opmærksom på at få lidt ekstra salt.

3. Søg skygge for Solens stråling

Når du er ude i høj sol, øges varmepåvirkningen, da du er i direkte kontakt med Solens varme, infrarøde stråling.

Varmepåvirkningen øges især, hvis du får direkte sol på et ubeskyttet hoved. Hjernen er nemlig et af kroppens mest temperatursensitive områder, og den kan derfor hurtigt få det for varmt i en stegende middagssol.

Derfor er det en god idé at søge skygge, når Solen er på sit højeste.

4. Lyst, løst og åndbart tøj

Du kan også hjælpe kroppens temperaturregulering ved at iføre dig lyst og løst tøj i åndbare materialer.

Den lyse overflade på en hvid T-shirt eller kjole har nemlig en høj albedo-værdi, hvilket betyder, at den ikke absorberer solens stråler, men derimod reflekterer dem tilbage til atmosfæren. Albedo er et udtryk for et objekts evne til at reflektere sollys, og navnet 'albedo' kommer af det latinske ord for 'hvid.'

Vælger du lyst tøj, der tilmed er løst og i et materiale som fx varmeledende bomuld eller hør, hjælper du også sveden med at fordampe på huden.

5. Begræns hård fysisk aktivitet

Når du laver hård fysisk aktivitet, stiger din temperatur automatisk. Årsagen er, at dine muskler ikke er i stand til at udnytte al den energi, der skabes ved aktiviteten, hvorfor den overskydende energi omdannes til varme.

Derfor er det en god idé at holde anstrengende aktiviteter til et minimum, da din krop ellers får en yderligere varme indefra

Hedeslag kan give organsvigt

Hvis man får et hedeslag, har kroppen ikke formået at komme af med varmen, og kernetemperaturen er derfor drastisk forhøjet.

Ved et hedeslag vil man først opleve symptomer som svimmelhed, hovedpine og kvalme. Kroppen kan også stoppe med at svede, fordi den desperat forsøger at holde på væsken.

Stiger kernetemperaturen til 41 grader, begynder der at ske neurologiske forandringer i kroppen, der giver symptomer som kramper og bevidstløshed.

Når man op på 42 grader, så begynder kroppens celler at nedbrydes, hvilket kan resultere i hjerneskade, organsvigt og i sidste ende døden.

Forebyggelse er det bedste råd mod hedeslag, men er uheldet ude, så skal man hurtigt ind i skyggen og have vand og salt.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul