Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De nedbørsfattige områder omkring de 30. breddegrader er et resultat af den globale atmosfæriske cirkulation.

Derfor er det så tørt nord og syd for ækvator

Jordens store ørkener ligger alle omkring den 30. breddegrad på begge sider af ækvator, og der er en god grund til, at klimaet er så tørt i netop de områder.

Shutterstock/online express

De nedbørsfattige områder omkring de 30. breddegrader er et resultat af den globale atmosfæriske cirkulation.

Ved ækvator er Solens stråler mest intensive, og det skaber store mængder varm og fugtig luft, der stiger opad i atmosfæren. Under stigningen afkøles luften, hvilket får den til at afgive fugten som regn.

Det er grunden til de voldsomme regnskyl i Jordens tropiske bælter. Cirka 30 grader nord og syd for ækvator synker luften fra 10 kilometers højde og bliver varmet op igen, fordi trykket er højere nær overfladen.

Den tørre og varme luft medfører få skyer og dermed begrænset nedbør. Af samme årsag ligger hovedparten af Jordens ørken-arealer, og de allervarmeste områder overhovedet, netop i de to zoner omkring 30 grader fra ækvator. De kaldes også de subtropiske højtryk.

Luftens cirkulation er inddelt i store celler

1 / 3
123
Luftens cirkulation er inddelt i tre forskellige atmosfæriske celler, der hver især påvirker vejret.

Overordnet findes tre atmosfæriske celler på hver side af ækvator. Fra ækvator mod polerne kaldes de: hadley-, ferrel- og polarceller. Cellerne har hver deres fremherskende vindmønster og er adskilt af områder, hvor luften enten stiger eller synker.

© Claus Lunau

Intense tordenbyger ved ækvator

Modstykket til de tørre områder ligger ved ækvator. Her stiger luften til vejrs og skaber et bånd af intense tordenbyger. Båndet kaldes også den intertropiske konvergenszone (ITK), hvor den samlede årlige nedbør er meget høj. I løbet af året bevæger ITK sig ind over den halvkugle, der har sommer.

Ankomsten af ITK forårsager monsunen, som er livsnødvendig for landbruget mange steder i verden. Det gælder fx i Indien. Er monsunen blot få uger forsinket eller mere eller mindre regnfuld end normalt, betyder det en markant nedgang i høstudbyttet.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul