nb_u44 landslide

Ekstrem regn får fjeld til at skride

Øgede regnmængder kan have større konsekvenser end blot oversvømmede kældre. Både Norge og Sri Lanka har været ramt af bjergskred i ugens løb.

30. oktober 2014 af Carsten Nymann

120.000 kubikmeter sten hænger fast i bjergsiden med det yderste af neglene, mens vandmasserne pøser ned over fjeldet Mannen i Rauma i Nordvestnorge.

Sådan har situationen været hele ugen, hvor fjeldsiden har forrykket sig op mod 10 cm. Samtidig er vandløb og elve længere mod syd gået over deres bredder og har revet sagesløse huse med på vejen.

Ifølge meteorologerne skal vi forvente flere skybrud og mere ekstremt vejr i årene, der kommer, og i denne uge har man mærket konsekvenserne på hver sin side af kloden.

Sri Lanka-skred koster 250 livet

Mens nordmændene hidtil har gjort skaderne op i pengesedler, har store mudderskred i Sri Lanka kostet over 250 mennesker livet.

Mudderskredet ramte i onsdags en stor teplantage 200 km fra hovedstaden Colombo efter flere uger med massiv monsun-regn.

Regnen rykker ved balancen

Mudderskred og bjergskred fungerer i princippet på samme måde og er resultatet af et fænomen kaldet en massebevægelse.

Det indtræffer, når tyngdekraften bliver større end de kræfter, der holder det øverste lag af jord eller klippe fast på den underliggende “faste” klippe.

I “normaltilstanden” er naturkræfterne i balance, men udefrakommende påvirkninger som heftige regnskyl kan forrykke balancen dramatisk.

Klippen trækkes af som et plaster

Vandmængderne gennembløder jorden og pibler ned i klippernes hulrum, så det øverste lag bliver tungere.

Til sidst trækkes det yderste lag af fjeldsiden som et plaster, der trækkes af huden.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.