Hvad er Indian Summer?

Næsten hvert år snakker meteorologerne i fjernsynet om indian summer. Hvad er definitionen på det begreb egentlig, og hvor stammer det fra?

© Shutterstock

Indian summer benyttes i USA og nogle europæiske lande om efterårsdage, der føles som sommer.

Når det er indian summer, er vejret kort fortalt varmere end normalt for tidspunktet.

Derudover skal Solen gerne skinne, vinden være svag og vejret tørt. Det er en vejrtype, som oftest forekommer ved højtryk. Ofte kobles indian summer også til efterårsfarver på træerne.

Europæerne foretrækker gamle damer

Andre steder i Europa kaldes indian summer for "gamle damers sommer", fx altweibersommer på tysk og бабине літо på ukrainsk.

I Sverige kaldes perioden brittsommar, da navnedagen for Birgitta og Britte efter svensk tradition ligger 7. oktober.

Oprindelsen af begrebet indian summer er fortsat uafklaret. Ofte bliver det dog koblet til Nordamerikas indfødte befolkning og perioder med godt vejr i efteråret, hvor de gik på jagt.

Indian summer hjalp med høsten

Der findes flere overleveringer blandt indfødte amerikanere om en periode med sommer, hvor efteråret burde være i fuld gang.

En af historierne handler om Notkikad, som mister alle sine afgrøder. En aften i efteråret ofrer han tobak til guddommen Tabaldak, som i drømme giver ham ny magisk såsæd.

Da Notkikad står op næste morgen, ligger såsæden ved hans leje, og vejret er skiftet tilbage til sommervejr, så han kan nå at få den nye høst i hus.