Hvor højt kan skyer ligge?

Skyer ser ud, som om de ligger ret lavt. Er det altid tilfældet, eller findes der skyer i rummet?

De fleste skytyper ligger forholdsvis tæt på jorden. Men de såkaldte noctilucente (nattelysende) skyer ses 80 til 100 kilometer over jorden. Grænsen til rummet går pr. definition i 100 kilometers højde.

Så vidt vides blev nocti-lucente skyer observeret første gang i 1885 af den engelske astronom T.W. Backhouse, og de har muligvis ikke eksisteret før. To år tidligere, i 1883, eksploderede vulkanen Krakatau i Indonesien, og aske blev kastet højt op i atmosfæren.

Nogle af partiklerne fra det voldsomme vulkanudbrud blev hængende og dannede de noctilucente skyer. Skyerne forsvandt ikke igen, og det menes at have en sammenhæng med den metan, der er sluppet ud i forbindelse med den industrielle revolution.

I den øverste del af atmosfæren bliver metan omdannet til vanddamp, og det er med til at holde skyerne sammen. Det ser oven i købet ud til, at de breder sig.

På T.W. Backhouses tid kunne de noctilucente skyer kun ses nordligere end den 50. breddegrad, mens de i dag er observeret ned til den 40. breddegrad. Skyerne kan kun ses lige før solopgang og efter solnedgang, når Solen oplyser dem fra horisonten.