Hvor hurtigt kan skyer flyve?

Cirrus-skyer har skyernes hastighedsrekord og ligger i jetstrømmene.

Cirrus clouds

De hurtigste skyer skal findes i 10 til 18 kilometers højde, hvor der findes vindhastigheder på op til 400 kilometer i timen.

Når de netop skal findes der, skyldes det, at skyer består af vanddråber eller iskrystaller, der falder langsomt igennem luften. Og det betyder, at skyer følger den bevægelse, der er i luften. På grund af friktion ved jorden er vindhastigheden større, jo højere op vi kommer i atmosfæren. Blot 100 meter oppe vil den således være fordoblet i forhold til to meter over Jordens overflade. Det betyder også, at skyerne drøner af sted med en meget højere fart end tæt ved jorden.

De hurtigst flyvende skyer findes dog helt oppe i toppen af troposfæren. Det skyldes, at der her opstår jetstrømme som følge af forskelle i temperatur mellem luftlagene. Jetstrømme har typisk en hastighed på cirka 200 km/t., men kan komme op på 400 km/t. Jetstrømmene ligger i 10 til 18 kilometers højde, hvor skyerne består af små iskrystaller, der ligner vattotter. De kaldes cirrus-skyer og har hastighedsrekorden på cirka 400 km i timen.