Shutterstock

Hvor koldt kan det egentlig blive?

Lige nu er det hundekoldt udenfor, men hvor langt kan temperaturen komme ned?

Den absolut laveste temperatur, der kan eksistere, er minus 273,15 °C – også kaldet det absolutte nulpunkt. Her har molekyler og atomer ifølge fysikkens love den lavest mulige energi.

Ingen steder i universet er det dog så koldt. Selv det tomme rum er 2,73 °C varmere end nulpunktet pga. den kosmiske baggrundsstråling, som stammer helt tilbage fra big bang.

Faktisk kan de minus 273,15 °C aldrig nås i praksis, men i 2021 nåede tyske forskere en temperatur, der blot var 38 billiontedele over det absolutte nulpunkt.

Ekstremt lave temperaturer er interessante for forskerne, fordi stof her opfører sig meget specielt og fx bliver superflydende, dvs. flyder uden modstand, eller superledende, dvs. at elektrisk strøm kan overføres uden tab.

Skandinavien er lunken

Naturlige temperaturer på Jorden kommer aldrig ned i nærheden af nulpunktet.

Sverige har kulderekorden i Skandinavien, da der blev målt minus 52,6 °C i Vuoggatjålme den 2. februar 1966. Finland har målt minus 51,5 °C, Norge minus 51,2 °C og Danmark minus 31,2 °C.

Ligesom med det absolutte nulpunkt findes der – ifølge de gældende fysiske teorier – også en øvre temperaturgrænse. Den ligger på ca. 142 millioner millioner millioner millioner millioner °C.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Skandinavien er langt fra rekorderne

Selvom vejret kan opleves iskoldt, er Skandinaviens laveste temperatur på -52,6 °C langt fra kulderekorden.

1. Rusland afkøler Europa

Rusland har målt den laveste temperatur på det europæiske kontinent. Nytårsaften i 1978 faldt termometeret i Ust-Shchuger nær Uralbjergene og Sibirien til -58,1 °C.

2. Grønland er koldest i nord

Kongeriget Danmark har kulderekorden i nord, da den laveste temperatur på den nordlige halvkugle blev målt til -69,6 °C midt på Grønlands indlandsis den 12. december 1991.

3. Sydpolsstation har rekorden

Intet sted kommer i nærheden af Antarktis, når det gælder kulde. Klodens laveste naturlige temperatur blev målt til -89,2 °C ved forskningsstationen Vostok den 21. juli 1983.