Hvor meget sand flytter en sandstorm?

Sandstorme er dramatiske begivenheder. Hvor meget sand flytter de, og hvor langt kan det flyve væk?

Sandstorm
© Shutterstock

Beregninger viser, at hvis vinden er hård og sandet tørt, kan der transportes op til 30 kilo sand pr. time pr. meter. Det betyder, at en stor sand-storm flytter mange millioner tons sand og støv.

Hvordan opstår en sandstorm?

En sandstorm begynder, når vindstyrken når op over 10 meter i sekundet. Det er tilstrækkeligt til at flytte de små partikler, der er hovedingrediensen i en sandstorm.

De små partikler – også kendt som svævestøv – er mindre end 0,1 millimeter i diameter, mange af dem endda betydeligt mindre. De større sandkorn bliver også flyttet af vinden, men de er så tunge, at de sjældent kommer højere end 30 centimeter over sandet og nærmest hopper hen over jordoverfladen.

Selv om de store sandkorn kun flytter sig et begrænset antal meter, spiller de alligevel en stor rolle for, hvordan sandstormen udvikler sig.

Hver gang et sandkorn rammer jorden, hvirvler det små støvpartikler op, og det er dem, der stiger til vejrs og giver sandstormen dens højde og dramatiske udseende.

Sandstorm kan vare i årevis

Takket være deres ringe størrelse kan støvpartiklerne holde sig svævende i dage eller uger – de allermindste endda i årevis.

Derfor kan de nå adskillige kilometer op i atmosfæren og blive ført op til 6000 kilometer bort. Alene Sahara “eksporterer” mellem 60 og 200 millioner tons fint sandstøv om året, og noget af det når så langt væk som til Europa og Sydamerika.