Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan måles luftens fugtighed?

Shutterstock

En del af luften består af vanddamp, og er luften helt mættet med damp, er den relative fugtighed 100 procent. Hvis der tilføres mere damp, vil vandet fortættes. I meteorologien bruger man traditionelt to termometre til at bestemme fugtigheden, et vådt og et tørt. Omkring det våde er anbragt et fugtigt stykke stof, og når vandet fordamper, vil det bruge varme. Den varme tages fra termometret, så det våde termometer vil vise lavere temperatur end det tørre. Forskellen er et mål for, hvor meget vanddamp der er i luften.

Denne metode er dog efterhånden ved at blive udkonkurreret af elektroniske målinger, der er baseret på, at luftens elektriske modstand afhænger af dens indhold af vand. Trods den moderne teknik er en mekanisk metode, der blev opfundet helt tilbage i 1783, stadig meget udbredt. Den bygger på det forhold, at hår bliver op til tre pct. længere, når fugtigheden stiger. På et hårhygrometer drejer hårenes udvidelse eller sammentrækning en viser på en skala.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul