Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Vejret

Hvordan opstår El Niño?

Hvad er El Niño? Hvordan opstår de ekstreme vejrforhold, som kommer i forbindelse med El Niño-fænomenet?

El Niño, som betyder drengebarnet, hænger sammen med et andet vejrfænomen kaldet pigebarnet, La Niña. De er to ekstremer af en naturlig vejrcyklus i det tropiske Stillehav. I et El Niño-år bliver havet cirka to til tre grader varmere end normalt ud for Sydamerikas vestkyst, mens det i et La Niña-år er køligere. Normalt blæser passat-vindene konstant det varme overfladevand fra øst mod vest langs ækvator.

Det får koldt bundvand til at stige op ved Sydamerikas vestkyst, mens det varme overfladevand giver regn i Indonesien. Regnen får luftmasser til at stige op i atmosfæren, hvilket holder passatvindene i gang. Men gennemsnitligt hvert fjerde år aftager passatvindene, og uden vindenes pres siver det varme overfladevand stille og roligt tilbage til Sydamerika, hvilket fører til et El Niño-år.

El Niño har store konsekvenser i et bælte fra Australien til Syd- og Nordamerika, hvor det fører til markante ændringer i vejrforholdene: Der bliver tørke i Australien og oversvømmelser i Syd- og Nordamerika. La Niña opstår nogle gange som følge af El Niño, men ikke nødvendigvis.

La Niña har også betydning for vejret i det store område, men her er der tale om, at de eksisterende vejrforhold forstærkes: tørre områder får endnu mindre regn, mens det regner mere end normalt i områder, der normalt får meget nedbør. Vha. elektroniske bøjer følger forskerne nøje vandtemperaturerne i Stillehavet, og de kan måle, når det varme overfladevand siver fra Indonesien mod Sydamerika. Forudsigelserne er endnu ikke helt sikre, men på længere sigt vil de få stor betydning for fx landmænd.

Læs også:

Jordskælv

Australien stikker af

0 minutter
Rumfart

Australien kommer endelig med i rum-klubben

1 minut
Fortidsdyr

Fossil afslører: Hvalens forfader vandrede på tværs af kontinenter

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul