Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Vejret

Hvorfor blæser vindene den samme vej?

Vindene blæser typisk i faste mønstre. Hvorfor?

Nogle af de mest stabile vinde på kloden er de østlige passatvinde omkring ækvator. De opstår, fordi varm luft stiger til vejrs og driver mod polerne, så køligere luft kan strømme ind i lav højde. På grund af Jordens rotation bøjer luften af og bliver til østlige vinde. Dér, hvor den nordøstlige og sydøstlige passat mødes, findes et vindstille bælte, der kaldes den intertropiske konvergenszone. Passatvindene dækker omtrent halvdelen af Jordens areal og blæser i et bælte, der strækker sig fra cirka 25 grader syd til 25 grader nord. Passatvindene har i tidens løb givet adskillige skibe vind i sejlene over Atlanterhavet. Nord og syd for passaten findes bælter med vestenvind, der blandt andet op- står for at “fylde de huller”, som de vinde, der er trukket mod ækvator, har skabt. Dette bælte er dog langtfra så stabilt som passaten. Lokale forhold spiller en større rolle, og vinden kan således godt være østlig i lange perioder. Foruden de globale systemer findes der talrige regionale vindmønstre, for eksempel den kolde mistral igennem den franske Rhône-dal.

Læs også:

Orkan

Er en ny kategori for orkaner nødvendig?

0 minutter
Tornado; Oklahoma, 1999
Tornado

Tornadoer jorden rundt

2 minutter
Hvorfor blæser det?
Vejret

Hvorfor blæser det?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul