Shutterstock

Hvorfor lægger sommerblæsten sig om aftenen?

Vinden kan hyle og ruske i parasollerne hele dagen for så at løje af hen under aften. Hvorfor mister vinden pusten?

Nær stranden er vinden ofte meget lokal og drevet af solens uensartede opvarmning af land og hav. Når vinden lægger sig om aftenen, er det altså, fordi Solen er på vej ned.

I dagtimerne, når solen brænder, bliver luften over land meget varm. Varm luft udvider sig og stiger opad. Det skaber et område med lavt lufttryk, også kaldet et termisk lavtryk, nær overfladen.

Ude over havet er situationen anderledes. Her bliver solens energi primært optaget af vandet. Luften forbliver derfor kølig og har et højere lufttryk end inde over land.

Når to naboområder i atmosfæren har forskelligt lufttryk, starter en strømning fra højt mod lavt tryk. Det blæser med andre ord ude fra havet og ind mod land.

Fænomenet hedder søbrise, selvom det ikke altid blot er en brise. Blæsten kan faktisk blive ret kraftig og både smide med sand og stjæle badebolde.

Blæsten lægger sig Jorden rundt

Søbrisen topper ofte midt på eftermiddagen og lægger sig i takt med, at Solen går ned og temperaturforskellene svækkes.

Sidst på aftenen og om natten kan vinden endda begynde at blæse den anden vej, hvis landet bliver koldere end havet. Det fænomen hedder landbrise.

Døgnmønsteret er ikke kun et strandfænomen, da det registreres ved næsten alle vejrstationer, der måler vinden i en længere periode.

På en tilfældig dag kan maksimum og minimum i vindstyrke forekomme på et hvilket som helst tidspunkt, men i løbet af fx et år blæser det statistisk set mest om eftermiddagen og mindst om aftenen og natten.

Samtidig viser data, at forskellen mellem døgnets kraftigste og svageste vind er større om sommeren end om vinteren, hvilket igen viser effekten af sø- og landbrise .

Solen puster til vinden

Solopvarmning af landjorden fører til blæsende eftermiddage. Forklaringen er vind hentet i højden.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Lufthavet er roligt

Om morgenen er der stort set ingen lodrette bevægelser i atmosfæren, fordi luften og overfladen har samme temperatur. Den svageste vind findes ved jorden og de stærkere højere oppe.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Solen opvarmer jorden

I løbet af dagen opvarmer Solens stråler jorden, som opvarmer luften. Den stiger op i store bobler, som starter en lodret cirkulation, der hiver mere blæsende luft ned højere oppe fra.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Cirkulation henter vinden

Midt på eftermiddagen har jordoverfladen nået sin maksimale temperatur, og de lodrette luftbevægelser topper. Stærke vinde trækkes ned fra højden og aftager først, når solen går ned.