Lyn

lyn opstår

Lyn fascinerer stadig

Lyn er et naturfænomen, som findes på samtlige kontinenter. De forekommer hyppigst omkring ækvator på grund af den varme fugtige luft, som stiger til vejrs og skaber store bygesystemer. Når den positive og negative spændingsforskel bliver for høj, sker der en elektrisk udladning, som resulterer i et lyn. Et lyn har kun en diameter på omkring to til fem centimeter, men bevæger sig med op til 400.000 kilometer i timen. Der bliver produceret enorme mængder energi, hvilket kan nå en temperatur på op til 30.000 grader celsius. Det svarer til fem gange Solens overflade. I Norden har vi omkring 11 tordenvejrsdage om året, og kun få har mistet livet som følge af lyn det seneste årti. Gå på opdagelse i vores arkiv og lær mere om lyn her.

Hvordan opstår lyn?

Lyn udspringer fra skyer kaldet tordenceller, som kan have en diameter på adskillige kilometer. Små iskrystaller bliver bragt op igennem skyen på grund af opadgående vind. Her kolliderer de med små hagl og vanddråber, som er på vej ned grundet deres tungere vægt. Sammenstødet betyder, at iskrystallerne bliver positive ladet og haglene bliver negativ ladet.

Det skaber en tordenbyge med en positiv elektrisk ladning i toppen og en negativ elektrisk ladning i bunden. Denne ulighed skaber en reaktion i form af lyn efterfulgt af et øget tryk og en stigning i temperaturen, der danner en chokbølge. Den chokbølge giver lyden af torden.
En tordencelle lever kun omkring 30 minutter og kan i denne tid forårsage to til tre lyn i minuttet.

lyn rammer bjerg

© Shutterstock

Hvad skal man gøre under en tordenbyge?

Find ud af, hvor langt væk lynet er. Tæl sekunderne mellem lynet og det efterfølgende tordenbrag. Lyden rejser med 343 meter i sekundet, og det giver en afstand på cirka en kilometer for hvert tredje sekund.

Hvis du er i et hus, skal du blive inden døre. Hvis du er udenfor, skal du holde afstand til træer og andre høje objekter. Lynet søger mod det nærmeste objekt, og vil derfor ofte slå ned i objekter, der rager op mod himlen.

Sæt dig ned på hug med hovedet mellem benene for at mindske din størrelse. Du skal aldrig lægge dig fladt ned, da det skaber et større overfladeareal med jorden, og det kan være fatalt ved lynnedslag.

Opholder du dig i havet, skal du dykke under havoverfladen for ikke at være det højeste punkt. Svøm straks mod fastlandet, da vand er en god leder for elektricitet, og kan slå dig bevidstløs.

lyn over havet fare

© Shutterstock