Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lynnedslag bil

Er det sikkert at opholde sig i en bil, når det lyner?

Jeg har hørt, at det er sikkert at sidde i en bil, når det lyner. Skyldes det, at dækkene virker isolerende, eller bliver lynet afledt af bilens stålkarosseri?

Shutterstock

Det er rigtigt, at en bil er et meget sikkert opholdssted under tordenvejr. Det skyldes, at man i en bil sidder inde i et karosseri af metal, og at bilen derved fungerer som det, der i fysikken kaldes et Faradaybur.

Det er opkaldt efter den engelske fysiker og kemiker Michael Faraday, som beviste, at en elektrisk strøm altid vil følge ydersiden af et metalbur, og at der derfor ikke løber strøm inde i selve buret.

Lyn løber på ydersiden af bilen

Et lyn er en kortvarig elektrisk udladning, og hvis et lyn rammer en bil, vil strømmen løbe på bilens yderside uden at skade passagererne.

Det er ikke så afgørende, om et Faradaybur er helt perfekt. Derfor vil selv en bil, der fx har soltag, også yde god beskyttelse, dog ikke helt så god som en bil uden.

Michael Faraday

Michael Faraday

© Shutterstock

Metalnet beskytter mod lyn

Telefoncentraler og andre bygninger med moderne elektronik sikres i stigende omfang mod lynskader, ved at man opbygger et maskenet af metal omkring den bygning, der skal beskyttes.

Rammer lynet bygningen, vil den fungere som et Faradaybur, og strømmen fra lynet ledes uden om den følsomme elektronik.

Bildæk har ingen betydning mod lyn

Selv om en bils dæk isolerer godt, er det ikke dem, der beskytter mod lynet, hvis bilen rammes af et lyn. Spændingsforskellen mellem bil og jord vil være så stor, at strømmen alligevel kan gå gennem dækkene, og der er eksempler på, at dæk derved bliver så varme, at de bliver ødelagt.

Normalt “hopper” strømmen fra lynet dog ned i jorden på det sted, hvor bilens karosseri er nærmest jordoverfladen.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul