Faktisk er de så sjældne, at der kun observeres godt fem af disse ’gigantiske jets’ om året, selvom det forventes, at de forekommer mellem 1.000 til 50.000 gange om året.
Og når de dukker op, sker det som regel under tropiske storme over Stillehavet. Her sker det en sjælden gang, at et ’lynopslag’ dokumenteres ved et tilfælde.
Derfor kunne forskere fra en række amerikanske universiteter og vejrinstitutter, blandt andet Georgia Tech Research Institute og Universities Space Research Association, heller ikke tro deres held, da det blev muligt at indsamle data fra den gigantiske jet fra 2018.
Deres resultater er offentliggjort i tidsskriftet Science Advances.
3D-modeller sladrer om lyn
Ved at holde de forskellige data fra radioantennerne op mod satellitmålinger og Palivecs optagelse blev det muligt for forskerne at foretage en detaljeret 3D-undersøgelse af den massive elektriske ladning.
Foruden at bære 100 gange så meget elektrisk ladning som et almindeligt lynnedslag, skød den kraftige lysstråle over 80 kilometer op i atmosfæren, hvilket gør det til det kraftigste lyn, der nogensinde er observeret.
Mere præcist startede den gigantiske jet på toppen af en kraftig uvejrssky, som målte 50 gange 50 kilometer i godt 15 til 20 kilometers højde over jordoverfladen.
Derfra slog den gnister opad og nåede helt op i ionosfæren, som befinder sig i mellem 48 til 965 kilometers højde.
Ionosfæren er et elektrisk ledende lag i atmosfæren, hvor nordlys blandt andet dannes.
I den gigantiske jet blev 300 coulomb (måleenhed for elektrisk ladning, som viser hvor meget strøm, der flyttes i sekundet) ledt ud i ionosfæren. Til sammenligning flytter almindelige lyn godt 5 coulomb mellem skyen og Jorden.
Temperaturen i lynets spids var relativt kølig med 200 grader celsius. Andre steder i lynet nåede temperaturen dog op på godt 4.400 grader celsius.
"Vi blev i stand til at kortlægge denne gigantiske jet i tre dimensioner med data af virkelig høj kvalitet," fortæller forsker på opdagelsen, Levi Boggs fra Georgia Tech Research Institute, i en pressemeddelelse.
"Vi var i stand til at se meget højfrekvente kilder over skytoppen, som ikke før har været set i denne detaljegrad. Ved hjælp af satellit- og radardata var vi i stand til at finde ud af, hvor den meget varme lederdel af udledningen var placeret over skyen."
Forskerne kan dog ikke forklare, hvorfor disse lyn slår op mod rummet. Det kan muligvis skyldes, at noget i skyerne blokerer strømmen fra at slå nedad, så den i stedet må søge op mod den elektrisk ladede ionosfære.