Hvor langt spredes lyn i havet?

Er det farligt at bade i tordenvejr, hvordan spreder lyn sig i vandet, og dør fiskene? Få svar på, om svømmeturen bør udskydes, når der er lyn og torden.

Tordenvejr over hav

Lyn slår mest ned på land

Lyn slår oftest ned på land. Alligevel udgør tordenvejr en stor fare for svømmere og badende, fordi de vil være det højeste punkt på havet.

Lyn søger mod jorden og tager altid den kortest mulige vej. Derfor vil lynet ofte slå ned i en svømmer, som plasker rundt i vandoverfladen, frem for at slå ned lige ved siden af.

Et dyk under overfladen kan redde dig fra et lyn

Hvis den badende ikke dør af det elektriske stød og varmen, som lynet skaber, vil personen højst sandsynligt besvime og drukne.

Holder du derimod vejret og dykker ned under vandoverfladen, vil et eventuelt lynnedslag over dig ikke kunne mærkes. Det skyldes, at vand er en god elektrisk leder, og derfor vil strømmen fordele sig på vandoverfladen i en cirkel rundt om nedslagspunktet.

Trykbølger fra lyn sætter fisk i fare

Fisk dør kun af selve lynet og den elektriske ladning, hvis de befinder sig i vandoverfladen, når lynet slår ned. Alligevel dør de nærmeste fisk, fordi trykket fra tordenbraget giver dem indre blødninger. Fisk tæt på, som ikke dør, får dårligere hørelse.

10 lyn i sekundet hærger Saturn

Nok kan vi opleve voldsomt tordenvejr på Jorden. Men det vildeste tordenvejr i vores solsystem forekommer dog på Saturn.