Thunderstorm

Hvorfor går tordenvejr mod vinden?

En tordenbyge bevæger sig ikke i samme retning som vinden i de nederste luftlag.

1. november 2010

Vinden tæt på jordoverfladen er drejet cirka 30 grader mod uret i forhold til vinden længere oppe i atmosfæren. Derfor bevæger en tordenbyge sig ikke i samme retning som vinden i de nederste luftlag. Fra selve bygen kan der også skabes vind, og vinden ved jorden kan derfor være modsat den generelle vindretning.

Få hundrede meter oppe i luften påvirkes vinden ikke længere af friktion fra overfladen. I de nederste luftlag vil bevægelsen derimod blive bremset, og den lavere vindhastighed tvinger bevægelsen til at skifte retning mod venstre. I dette nederste lag af luft er vinden svækket og drejet cirka 30 grader i forhold til højdevinden, da al bevægelse på kloden er påvirket af den såkaldte corioliskraft, som på den nordlige halvkugle presser mod højre afhængigt af bevægelsens fart. Med en lavere vindhastighed, bliver kraften mod højre mindre, hvorved vindens retning drejer nogle grader mod venstre.

Da en tordenbyge ca. er 8 til 15 km høj, vil skyen følge vinden i højden i en retning, der ikke er den samme som langs overfladen. Regn fra en bygesky danner i sig selv et vindsystem, og når regnen fordamper, falder temperaturen under skyen, og luften bliver tungere end omgivelserne. Ved overfladen spredes den koldere luft, og en mur af luft skubbes foran bygen med vindhastig- heder hentet fra højere luftlag.

Danner sin egen vind

I tordenbygen trækker regn en kraftig højdevind mod Jordens overflade og skaber en mur af kold luft, som breder sig ud foran bygen med kraftige vindstød. Vindretningen i den kolde luft er tit drejet over 90 grader i forhold til vinden, før bygen var nær. Bygeskyen bevæger sig med vinden i højden og derfor i en anden retning end vinden før bygen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.