Shutterstock

Kan det virkelig passe at ... brusebad er farligt i tordenvejr?

Jeg ved godt, at man ikke skal søge ly under et træ, når det lyner. Men er der også farer ved tordenvejr, når man opholder sig indendørs?

Lyn opstår for at udligne spændingsforskelle mellem jordoverfladen og skyerne.

Når lynet springer, kan spændingsforskellen være flere hundrede millioner volt og strømstyrken op til 200.000 ampere. Det er mere end rigeligt til at slå et menneske ihjel.

Derfor er det bedst at skynde sig indendørs, når der er optræk til tordenvejr. Men selv inde i dit hus er der farer, du skal være opmærksom på.

De færreste almindelige boliger er nemlig udstyret med lynafledere, og strømmen må i stedet finde sin egen vej gennem de dele af huset, som yder mindst elektrisk modstand.

Metal og vand leder lynet

Med andre ord vil alt, der indeholder metal, pludselig blive en kanal for højspænding – fx lamper og computere forbundet til elnettet.

Det samme gælder typisk også radiatorer og vandhaner, som er koblet til vandrør af metal. Samtidig er selve vandet i rørene en glimrende leder for elektrisk strøm. Det skyldes vandets indhold af opløste ioner, fx natrium, kalcium og magnesium.

Dermed er hverken brusebad, karbad, håndvask eller opvask sikre beskæftigelser under tordenvejr. Der er ligefrem beretninger – også fra Skandinavien – om personer, som har fået voldsomt elektrisk stød gennem vandet i fx brusekabinen.

Sådan undgår du lynet indendørs

Når lynet rammer dit hus, følger strømmen vejen med mindst modstand ned i jorden. Den vej går gennem metal og vand.

© Shutterstock

1. Tag strømmen

Et lynnedslag kan give overspænding i elkabler og løbe ud i dine ledninger. Træk stikkene ud i god tid, før tordenvejret passerer, eller hold som minimum afstand til elektriske apparater.

© Shutterstock

2. Drop vandet

Mange vandrør er lavet af metal og leder strømmen, ligesom selve vandet i hanerne. Al kontakt med vandet, lige fra opvask til brusebad, er dermed forbundet med risiko, når det lyner.

© Shutterstock

3. Sluk internettet

Antenne-, telefon- og internetkabler indeholder metal, der kan lede strømmen. Derfor skal du enten trække stikkene ud eller holde afstand. Kabler til fibernet er til gengæld harmløse.