Kig op: Enorme røde lyn flænger himlen

Under sommerens kraftige lyn og tordenvejr kan du opleve det atmosfæriske lysfænomen røde feer, hvor op til 40 kilometer lange, røde glimt kan ses i horisonten. Men du skal være hurtig, for feerne kan kun ses i 0,1 sekund.

Røde feer kan blive op til 40 kilometer lange og opstår under lyn- og tordenvejr.

© Abestrobi/Wikimedia Commons

Sommeren er sæson for tordenvejr og dermed også for såkaldte røde feer. Røde feer er enorme energiudladninger, der kan ses som aflange, røde glimt i 70-80 kilometers højde. En rød fe kan være op mod 40 kilometer høj og består grundlæggende af små kugler af koldt, ioniseret plasma.

Feerne udløses som regel af ekstremt kraftige positivt ladede lyn med en strømstyrke på 300.000 ampere – ti gange kraftigere end et normalt negativt ladet lyn.

De ses ofte i grupper af gulerodslignende strukturer. De kan også have form som en gople med tentakler eller en pæl. Formen afhænger bl.a. af den aktuelle elektriske ledeevne i atmosfæren og af det positive lyn, der udløser dem.

En høj strømstyrke i lynet og en hurtig udladning giver pæleformede feer, mens en lav strømstyrke og en langsom udladning giver gulerodsformede feer.

SÅDAN SER DU FÆNOMENET

Røde feer, lyn, torden

Røde feer springer op højt over skyerne i kraftigt tordenvejr.

© Getty Images

Sådan gør du

Du kan øge chancen for at se røde feer ved at følge lynradarer, der viser lynaktiviteten globalt og lokalt. Hold øje med kraftige tordenvejr i en afstand af 150-400 kilometer.

Kig efter røde glimt på himlen i den retning, du ved tordenvejret er. Du kan ikke se tordenskyer eller lyn, da de befinder sig under horisonten, men lidt over horisonten springer de røde feer op.

Vil du fotografere fænomenet, skal dit kamera på stativ, og du behøver ikke at bruge tele- eller vidvinkel. Indstil eksponeringen, så landskabet er synligt – og tag så mange billeder, som du orker.