Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Orkan

Hvad er en orkan?

Orkaner

Når tropiske orkaner rammer, flyver hustage af, træer vælter og gader flyder over med store vandmasser. Orkaner dannes over varme have nær ækvator og kan variere voldsomt i størrelsen, og i takt med den globale opvarmning bliver orkanernes størrelse og vindstyrke mere kraftfuldt og ødelæggende. Illustreret Videnskab gør dig klogere på hvad en orkan er, hvordan den opstår og hvordan man skal forholde sig til et vejrfænomen, som bliver kraftigere og kraftigere i fremtiden.

Naturkatastrofer
© Shutterstock

Hvad er en orkan?

En tropisk orkan er en kraftig storm med en vindhastighed på 33 m/s eller 120 km/t, svarende til Beauforts vindstyrke 12. Orkanen er en af de mest ødelæggende storme på Jorden.

Orkaner inddeles efter Saffir-Simpson skalaen fra 1-5, alt efter hvor ødelæggende de er, hvor kategori 5 er ’altødelæggende’.

Da skalaen ikke fortæller noget om orkanens størrelse, er meteorologer begyndt at måle stormens samlede energiindhold på en Integrated Kinetic Energy-skala. Den giver et bedre billede af, hvor stor energi, der bliver udløst i orkanens område.

Sådan dannes en tropisk orkan

Tropiske orkaner opstår som regel ikke i Skandinavien, men det almindelige lavtryk, som vi kender til i norden, kan indeholde vindstød af orkanstyrke.

Varm, fugtig luft tæt på ækvator er med til at danne de kraftfulde tropiske orkaner.

I en blanding af havvand på over 26 grader, lavtryk og accelererende vinde skaber stigende varm luft destruktive kæmpestorme.

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul